HERBAHÁZ - Egy szakmát térdre kényszeríthet a VPOP

Az egészségvédő termékeket  forgalmazó üzletágat kényszeríti térdre a Vám-és Pénzügyőrségnek (VPOP) a nagykereskedelmi cégek bezárásáról hozott döntése – közölte Benedek Katalin, a Herbaház tulajdonosa.  Azután nyilatkozott így, hogy a VPOP elrendelte négy  forgalmazó nagykereskedelmi vállalat működésének 12 napi felfüggesztését, büntetésül azért, mert „cigarettaféleséget” forgalmaztak. A négy cégnek a forgalmát némi eltéréssel szeptember közepétől kellene szüneteltetni.

„A döntés nem egyszerűen a forgalom átmeneti leállítását vonja magával, de az üzletág tönkretételével járhat, mivel nincsen olyan nagykereskedelmi vállalat, amely megrázkódtatás nélkül túlélné a forgalom ilyen hosszú idejű leállítását. A kiskereskedők zöme nem tud kétheti többlet készletet előfinanszírozni és a nagykereskedelem sem alkalmas arra, hogy üzletkörét  a megszokottól eltérően, megnövekedett mennyiségű  készletekkel megfinanszírozza. A szakmára jellemző, hogy a kiskereskedők többnyire körbefinanszíroztatják magukat a nagykereskedőkkel. Ebben az esetben ez a financiális rutin megszűnik, hiszen a szakma elosztó szervei bezárnak. Ez különösen most, a beszűkült hitelpiacon veszélyes”- vélekedett.

A VPOP azért járt el a cégek, köztük a Herbaház ellen is, mert egy évvel ezelőtt cigarettának tűnő terméket forgalmaztak. Ez az úgynevezett NTB leszoktató cigaretta az  a terápiás eszköz, amely segítette az embereket leszokni a dohányzásról.  Dohányt értelemszerűen nem tartalmaznak, de – mint a forgalmazó cég illetékese megjegyezte -, a jogszabály szerint a büntetés kiszabásához elegendő volt az, hogy a leszoktató termék cigarettának néz ki,  cigaretta papírhüvelybe van töltve,  tehát majdnem olyan, mint egy  cigaretta. Valójában nem hasonlítható ahhoz, miután ez egy terápiás eszköz.

Nem mellékes körülmény, hogy a nagykereskedelmi cégek már egy éve nem forgalmazzák e termékcsoportot, a VPOP korábbi számlák alapján szabta ki rájuk a büntetést a jövedéki adó kifizetésének elmaradása miatt.

A VPOP-nak nincs mérlegelési joga, amikor kiszabja a büntetést – közölték a VPOP illetékesei a sajtóban megjelent álláspontjuk szerint. A törvényre hivatkoztak, amely nem tesz különbséget dohánytartalmú, illetve azt nem tartalmazó, éppen a leszokást elősegítő szipóka között. Ezeknek a termékeknek volt forgalomba hozatali engedélye, de azt a VPOP a törvényre hivatkozva nem fogadta el. A törvény módosításával lehetne helyre tenni a dolgokat – ismerte el a VPOP, csakhogy – mint azt a Herbaház illetékese hangsúlyozta -, a szakmán csak egy gyorsított eljárással hozott módosító rendelet segítene, még a bezárást megelőző időszakban Ennek a rendeletnek kellene szabályozni azokat az értelmezési bizonytalanságokat, amelyek miatt a VPOP helytelen döntést hozott – közölte a nagykereskedelmi vállalat.


 

 
PREMIERPRESS