HUNGERIT - A Négy Mancsot német nagyvállalat tarthatja a markában

A Négy Mancs Állatvédő Szervezet a WIESENHOF német baromfifeldolgozó cég nyomására tarthatja még mindig feketelistán a legnagyobb magyar baromfiipari vállalatot – állítja Magyar József, a HUNGERIT Zrt. tulajdonos - vezérigazgatója. A cégvezető szerint „diszkriminálnak az állatvédők, mert a német cég érdekeltségi körébe tartozó több magyar céget viszont levettek a bojkottlistáról.

A szentesi HUNGERIT 2008. szeptemberében leállította a hízott liba vágását és feldolgozását, mivel ígéretet kapott a Négy Mancstól, hogy megszüntetik a német és osztrák vásárlók körében a cég valamennyi termékére kiterjesztett bojkott felhívásukat. A magyar Baromfi Termék Tanács, az agrárminisztérium és neves szakemberek bevonásával született meg a megállapodás, amelynek része egyebek között, hogy az áru csomagolásán megkülönböztető utalást szerepeltetnek a hízott libából való előállításról. Ezt a megállapodást HUNGERIT Zrt. és a többi magyar cég végrehajtja azóta is. „Sajnos a német és osztrák vásárlók felé meghirdetett, HUNGERIT Zrt. termékeit érintő bojkottjával a Négy Mancs azóta sem hagyott fel, a HUNGERIT áldozatvállalása tehát hiábavalónak bizonyult. A cég ezért a múlt év elejétől ismét átvette a termelőktől a megélhetésük alapjául szolgáló hízott libákat, kacsákat. A magyar vállalat a bojkott ideje alatt a hízott baromfi feldolgozásának leállítása miatt mintegy 6 milliárd forintos árbevételtől és 800 millió forintos nyereségtől esett el, 200 dolgozójának volt kénytelen felmondani.

„A Négy Mancs diszkriminatív intézkedésére nem lehetett más a cég válasza. Az állatvédők ugyanis más magyarországi cégeket azonnal levettek a bojkott listáról. Pedig ez utóbbi vállalatoknak, amelyek közül többen a WIESENHOF tulajdonosi köréhez tartoznak, szintén a bojkott listán kellene szerepelniük „- közölte a magyar vállalat vezetője. Lekerült a listáról az egyik korábban hízott liba, illetve hízott kacsamáj előállításával foglalkozó cég, a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. A cég 50 %-ot meghaladó szavazati joggal rendelkező tulajdonosa egy magyar cég, a BÁCS-TAK Kft Mélykút. Ugyancsak lekerült a listáról a Pannon Lúd Kft Mezőkovácsháza, melynek egyik tulajdonosa 50 %-ot meghaladó szavazati joggal szintén a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. A két cég tulajdonosi körében tehát – közvetlenül, illetve áttételesen - jelen van egy látszólag magyar vállalat, a BÁCS-TAK Kft, melynek többségi tulajdonosa a német WIESENHOF cég. Mindeddig a Négy Mancs kampányaiban e német vállalat neve sohasem tűnt fel.

Ami a HUNGERIT Zrt. tulajdonosi körét illeti, abban a WIESENHOF cégnek ( a  BÁCS-TAK Kft-n keresztül) mintegy 15 százalékos érdekeltsége van. Eszerint e német vállalatnak is a feketelistán kellene szerepelnie, annál is inkább, mivel áttételesen a WIESENHOF is résztulajdonos a vitatott rémi keltetői cégben és egy tótkomlósi baromfinevelő cégben.

A Magyar Baromfi Termék Tanács illetékesei mindezek alapján úgy vélik, hogy a WIESENHOF, amelynek döntő súlya van a német csirke-, pulyka- és kacsapiacon, a magyar termelő kiszorításával akarja növelni befolyását a libahús piacán is. E célra használhatja fel a Négy Mancsot – mondják a magyar szakértők. „ A német cég nagyobb piaci részesedésért folyó harcában a jelek szerint eszközként használja a Négy Mancsot „- hangsúlyozzák a magyar szakértők.

A legnagyobb magyar baromfis cég diszkriminálását tehát nem állatvédelmi célok indokolhatják a Négy Mancs részéről. A szervezet félrevezeti az állatszerető német és osztrák vásárlókat, figyelmen kívül hagyja azt, hogy a HUNGERIT Zrt., illetve az egész magyar baromfiipar sok milliárd eurós állatjóléti intézkedéseket hajtott végre az Európai Unióba történő belépéséhez. Ideje lenne a német és osztrák piacon a vásárlókra bízni, nem pedig a nagy áruházak megfélemlített árubeszerzőire, hogy kinek hisznek és kinek az áruját vásárolják. Elvégre az Európai Unión belül az áruk szabad mozgásáról szóló alapelvnek helyt kellene adni Németország és Ausztria nagy áruházaiban is – közölték a magyar baromfis cég illetékesei. 

 
PREMIERPRESS