ÁPRILIS PÁRIZSBAN - MOZSÁR MŰHELY


Mindenkit kiszakíthat a hétköznapok rutinjából egy nyereményen szerzett kis párizsi kiruccanás, pláne ha az illetők angolok, először utaznak a kontinensre, és ha a fiatal pár élete tíz évi együttlét után unalomba fulladt és állandó marakodásban merül ki. 

A költekezésen, a fürdőszoba tisztaságán és hasonlókon megy az  ütök-kapok Al és Bet között, és mindez szellemes, fanyar angol humorral előadva. Girnyónak nevezi az egyik a másikat, ő pedig hernyónak a társát… 


John Godber, az egyik legnépszerűbb, Laurence Olivier-díjas, 61 éves angol szerző, sziporkázó humorral ábrázolja a Párizsban a kilencvenes évek elején meglehetősen idegenül mozgó angolokat. (Felmerül az emberben a kérdés, nem távolodnak-e majd az angolok még távolabbra a kontinenstől a jövőben.)  


Állandó nevetéssel kísérhetik a nézők Al és Bet párizsi útját, amely kilendíti őket megszokott világukból. A rendező (Horgas Ádám) és a két szereplő (Botos Éva és Szirtes Balázs) több párizsi helyszínt varázsolt a Mozsár Műhely apró, mindössze két székből álló színpadára: hol a kompátkelés izgalmát, hol egy párizsi kávéházban a francia nyelvvel vagy egy bisztróban az ismeretlen ételekkel való hadakozást jelenítik meg viccesen, az angol humor számos fortélyával élve. Ez a humor bőven épít a dolgok visszájára fordítására: amikor a pár hadakozása a komputazáskor kedveskedésbe fordulna, Bet arra kéri Al-t, hogy mondjon neki valamit. A férfi erre közli: hányás-szagú a leheleted. 


Az Április Párizsban az egyik nyertes színdarabja annak a pályázatnak, amelyet a Mozsár Műhely írt ki. Megyeri Léna produkciós vezető elmondta, hogy a szeptember óta színházként működő Mozsár Műhely számára 39 pályaműből választott ki egy szakmai zsűri nyolcat, és ezeket be fogják mutatni. Márciusban és áprilisban hármat láthat közülük a publikum, az Április Párizsban bemutatója után március 24-én a Notesz című darab bemutatóját rendezik. 

A főváros színházi palettáját színesebbé tevő Mozsár Műhelyt a Független Színművészetért Alapítvány finanszírozza, és támogatja a profi társulatok mellett a pályakezdő műhelyeket is.
      
                                                      marton jános
--------------------------------------------------------------------                      

ALKOTÓK:

Bet: Botos Éva
Al: Szirtes Balázs
Rendezte: Horgas Ádám 

 

 
PREMIERPRESS