ÓZ, A CSODÁK CSODÁJA - VÍGSZÍNHÁZ


Hat éves koron felül mindenkinek ajánlja a Vígszínház az Óz, a csodák csodáját. Ha 6 évesnél idősebb gyerek lennék, addig nyúznám a szüleimet, amíg nem jönnének el velem a meseelőadásra. Ha meg idősebb családapa volnék, arra lennék kíváncsi, mit tud kezdeni a színház egy olyan művel, amelyet maradandóvá az 1939-ben forgatott, kétszeres Oscar-díjas, látványos film tett. 

Túlzás nélkül állítható, nem lesz senkinek hiányérzete a Vígszínház produkcióját látva. A korszerű színházi eszköztár minden elemét mozgósította a stáb, és azokat nagyon alapos munkával hozta összhangba. Fülbemászóak a klasszikus dalok, vidámak Manóföld apró bábfigurái, magával ragadó a tánckoreográfia, és még sorolhatnánk a rengeteg ötletet, a valódi érzetet keltő, tehenet, házat, embert magasba röpítő tornádótól a pompás jelmezekig. 

A különleges látványvilágú díszletet Kentaur álmodta meg, a bűbájos jelmezek Benedek Marinak köszönhetők, a vidám bábok Hoffer Károly munkái, a bábrendező Ellinger Edina, a táncokat pedig Juronics Tamás koreografálta. És amitől különösen vonzó, és a felnőttek számára is lebilincselő élményt nyújtó az előadás, az a főszereplő bájos mesefigurák megkapó személyisége. 

A történet közismert: Dorothy-t (Szilágyi Csenge alakítja) egy hatalmas tornádó elragadja, ekkor Manóföldre kerül, majd találkozik a madárijesztővel (Telekes Péter játssza), akinek szalmával van tele a feje ész helyett, az oroszlánnal (a szerepben Csapó Attila), aki olyan gyáva, mint a nyúl és a bádogemberrel (Wunderlich József játssza), akit, amikor készítették, kifelejtettek szívet tenni bele.  Dorothy a varázslótól reméli, hogy hazatérhet, és a többiek is Óztól várják, hogy okosak, bátrak és szívvel érzőek legyenek… 

Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt élvezetes ez az előadás, amely bővelkedik humoros megszólalásokban. A buta madárijesztő jegyzi meg, hogy „az emberek között is van olyan, akinek nincs esze, mégis rengeteget beszél”.  Óz (Lukács Sándor) nemcsak észről gondoskodik a számára, „az ugyanis nem elég, papír is kell róla”. A szalmabábú olyan bátornak tartja magát, „hogy szembe mer nézni még az öngyújtóval is, ha az nem ég”. Amikor a bádogember szívre tesz szert, megjegyzi: „most már van szívem, mert mindjárt megszakad.” 

Öröm látni, hogy valamennyien nagy átéléssel és élvezettel formálják meg szerepüket - részben talán azért is, mert izgalmas dolog esténként mesehőssé válniuk.

A Vígszínház az idén több mint tíz alkalommal tűzi műsorára az Óz, a csodák csodáját. 

                                                                                                                                                (Marton János)
--------------------------------------------------------------------------

SZEREPOSZTÁS:
Dorothy                          SZILÁGYI CSENGE
                                     PÁJER ALMA E.H.
Madárijesző/Hunk           TELEKES PÉTER
Bádogember/Hickory       WUNDERLICH JÓZSEF
Gyáva oroszlán/Zeke       CSAPÓ ATTILA
Marvel professzor/Óz       LUKÁCS SÁNDOR
Henry bácsi/Őr               TAHI TÓTH LÁSZLÓ
Emmy néni/Glinda          HEGYI BARBARA
Miss Gultch/boszorkány   KÚTVÖLGYI ERZSÉBET


ALKOTÓK:

Frank Baum, Harold Arlen és E.Y. Harburg műve
Fordította: Békés Pál
Dalok: Sztevanovity Dusán

Táncosok: 
Túri Sándor, Kovács Tamás, György László, Latabár Kálmán, Vida Gábor, Kiss Iza, Magyar Ilka, Zsíros Linda, Tóth Brigitta, Fábián Anikó  
Bábosok: Vesztl Zsófia, Ács Norbert, Eke Angéla, György Zoltán Dávid, Pethő Gergő, Márkus Sándor, Mákszem Lenke, Erdei Gergő, Fekete Dávid, Matolcsy Gábor, Szabó Mátyás, Pájer Alma

Díszlet: KENTAUR         
Jelmez: BENEDEK MARI
Koreográfus: JURONICS TAMÁS   
Bábrendező: ELLINGER EDINA
Bábtervező: HOFFER KÁROLY
Zenei vezető: HORVÁTH KÁROLY
Korrepetitor: KOMLÓSI ZSUZSA, GEBORA GYÖRGY
Dramaturg: PERCZEL ENIKŐ, DERES PÉTER
A koreográfus munkatársa: RUJSZ EDIT
A díszlettervező munkatársa: HALÁSZ G. PÉTER
Szcenikus: CZECHMEISTER LÁSZLÓ
Világítástervező: MADARÁSZ JÁNOS
Ügyelő: WIESMEYER ERIK, KUTI LÁSZLÓ, D. MUCSI ZOLTÁN   
Súgó: KERTES ZSUZSA         
A rendező munkatársa: VÁRNAI ILDIKÓ


Rendező: MARTON LÁSZLÓ

 

 
PREMIERPRESS