Korszakokon átívelő jelenség, hogy hazug eszmékkel fanatizálnak embereket, és hamis vádak alapján megbélyegzik, kirekesztik és megbüntetik az ártatlan áldozatokat. Kevés ilyenkor az igaz ember, akit nem sodor magával az áradat, és fellép a „boszorkányüldözés” ellen. Ezt az üzenetet hordozza többek között a Tesla Teátrum második évadjának első bemutató előadása, a Salemi boszorkányok.

A híres amerikai drámaírót, Arthur Millert saját ötvenes évekbeli tapasztalata, az akkori boszorkányüldözés ösztönözte e dráma megírására. A példaként beállított korszak pedig a XVII. század Amerikája, a Massachusett állambeli Salem Village és környéke, ahol nagyon sok boszorkánysággal vádolt embert végeztek ki ekkor, zavarodott elméjű, nyomás alá helyezett lányok vádaskodása alapján.

Vas- Zoltán Iván, a darab rendezője szerint a gondolatszabadságnak, az emberek fanatizálásának kérdése a mai Magyarországon is aktuálisak. A rendező a drámában a hangsúlyt a morális emberi helytállás érzékeltetésére helyezte, arra, ahogyan a darab egyik főszereplője, Hale tiszteletes, aki még a kezdetben hitt abban, hogy „az ördög felütötte fejét Salemben”, ráébred arra, hogy a fanatikus eszmék mekkora károkat okozhatnak. 

Ami Arthur Miller ötvenes évekbeli, keserű tapasztalatait illeti, őt is beidézte kihallgatásra a Mccarthy szenátor 
irányította Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság. A célpont a kommunista szimpatizánsok leleplezése volt ebben a politikai boszorkányüldözésnek nevezett korszakban. (Miller nem volt hajlandó beárulni liberálisan gondolkodó művész-társait, amiért el is ítélték. 1957-ben harminc napi börtönt kapott, hollywoodi feketelistára került és 500 dollár pénzbüntetésre ítélték, azonkívül megtiltották útlevele használatát. 1958 augusztusában mentették fel a vád alól).

A Tesla Teátrum műsorai iránt Vas-Zoltán Iván szerint fokozódik az érdeklődés, és az idei második szezonban hat 
bemutató előadással bővítik a repertoárt, folytatják ezzel az új helyszínen az építkezést. Munkájukban az Összefogás a 
Magyar Családokért Országos Egyesült segítségére és pályázati támogatásokra számítanak. A színház, amelynek munkája a Rátkai Márton Színházi Műhelyre épül, tavaly került át a Fészek Klubból (a Kazinczy utca 21. alatti) Tesla Budapest Kulturális Központba. 

A Salemi boszorkányok bemutató előadása október 13-án lesz, további előadásokat október 24-én,  november 9-én, és 23-án terveznek.

                                                  (marton jános)
----------------------------------------------------------------

SZEREPLŐK

John Proctor :      Boronyák Gergely
Elisabeth Proctor :Lakatos Gabriella
Abigail Williams :  Földvári Lilla
Danforth bíró :     Pásztor Tibor
Parris tiszteletes : Király Adrián
Hale tiszteletes :  Csík Csongor
Mary Warren :     Dombrádi Alina
Rebecca Nurse :   Kozma Andrea
Giles Corey  :       Inoka Péter, Kelemen Ákos
Tituba :               Nyári Beáta
Kosynus Tamás:   Kelemen Ákos
Putnamné :          Farkas Petra
Thomas Putman :  Kosynus Tamás, Kelemen Ákos
Betty Paris :          Ádám Orsolya
Ezekiel Cheever :   Eisler Gábor András
Mercy Lewis :        Németh Ivett

ALKOTÓK

Írta :               Arthur Miller
Fordította:        Hubay Miklós
Díszlet, jelmez: Húros Annamária
A rendező munkatársa: Tóth Aliz
RENDEZTE :      Vas-Zoltán Iván

 

 
PREMIERPRESS