AHOGY TETSZIK- KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ - KAMRA


Kinek mi tetszik? Azoknak ajánljuk az újabb Ahogy tetszik – bemutatót, akik szeretik az aktualizált klasszikus műveket, amelyek eszközként építenek az eredetire, annak kerettörténetét, egyéb elemeit felhasználva. A több mint 400 évvel ezelőtt élt Shakespeare vagy akár az Ahogy tetszik- et 2006-ban újrafordító Nádasdy Ádám aligha ismerne rá a klasszikus vígjátékra, még ha a Katona József Színház Kamra-előadása is a boldogság keresésének különböző módozatairól, négy emberpárnak szerelmi viszonyáról szól, akárcsak a 16. századi mű.

A szövegkönyv írója, Závada Péter és Kovács D. Dániel rendező a  mai fiatalos, utcanyelven mondatja el a történetet,  további humorforrást is kölcsönözve ezzel a műnek,  hiszen –  bizonyíték erre a sajtófőpróba – jókat kacagtak a nézők, amikor egy-egy nemes veretű idézet, szólam mellett olyan mondat hagyja el  Célia (Kiss Eszter alakítja)  száját, hogy „figyelj csajszi, ne depizz annyit”.

Vagy amikor a következő eszmefuttatás hangzik el a női  agyról:  „Az egy láda, amiből hol egy golfütőt húz elő, hol egy vizibiciklit.  Indokolatlanul gumikacsát, vadászkést, kényszerzubbonyt, jojót, fémdetektoros biztonsági kaput, lángszórót, aknavetőt, dinnyés rágót, citromos szúnyogriasztót, más néven ’Szukut’”.  Különleges hatást kelt ebben a nyelvi közegben egy-egy eredeti monológ-részlet, közöttük is a híres The whole word’s a stage- kezdetű monológ Szabó Lőrinc fordításában: „Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő: fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár életében….” Eredetiben mondja ezt el Jacques, a magába forduló szerelmes, akit Fekete Ernő személyesít meg.

A különböző  szerelmi változatok közül kedve szerint választhat a néző: a hirtelen lángra lobbanó szerelmes figurája (Orlandó szerepében Tasnádi Bence), a plátóian imádó „lúzer” Silvius (Dankó István alakítja),  vagy a férfiruhát öltő Rosalinda (szerepében Borbély Alexandra), az imádatot  elutasító, más fiúját kívánó Phébe (Ónodi Eszter játssza),  vagy a testi szerelemben utazó bohóc (Kocsis Gergely) közül, hogy csak néhányukat említsük meg a kitűnő szereplők közül. 

Eláruljuk: az ardeni erőben bolyongó négy emberpár mindegyike valamilyen módon végül megtalálja párját.

A bohózat a  Kamrában márciusban és áprilisban 11 alkalommal is látható.
--------------------------------------------------------------------------
SZEREPLŐK
Borbély Alexandra, Dankó István, Kocsis Gergely, Fekete Ernő, Hegymegi Máté m.v., Keresztes Tamás, Kiss Eszter, Ónodi Eszter, Pálos Hanna, Tasnádi Bence, Ujlaki Dénes

ALKOTÓK
Díszlet és jelmez Horváth Jenny
Zene                 Keresztes Tamás
Hang                 Bartha Márk
Világítás         Pető József
Mozgás         Hegymegi Máté
Súgó                 Doma Petra
Dramaturg         Radnai Annamária
Asszisztens      Fejes Vera
Rendező Kovács D. Dániel

Munkatársak: Tóth László, Pető Sándor, Tőzsér Gábor, Bokor László, Szabó Gergely, Botka Zoltán, Kántor László, Vég Attila, Kelecsényi Bernadett, Ignácz Éva, Pintér Mária, Gáspár Viktória, Horváth József, Wirth Tamás, Koloszár László, Nedár Barnabás, Petróczy László, Gerlóczi Judit, Molnár Fanni Rebeka, Mucsi Gábor, Cs. Nagy Adrienn, Méreg Mariann, Lászlófi Orsolya, Juhász Judit, Mezővári Margit.
Állathamisítók: Kozma Andrea, Kovács Tamás.
 
 

 
PREMIERPRESS