AZ IGAZSÁG SZOLGÁI - PANODRÁMA ELŐADÁSA


>Drámát, színházat, vitaestet - mindezt együttesen nyújtja a Panodráma izgalmas produkciója. A dráma - a négy évvel ezelőtti sajóbábonyi cigányok által elkövetett garázdaság körülményeinek színpadra vitele - önmagában is érdekfeszítő, ezt a témát azonban még izgalmasabbá teszi a PanoDráma társulata azzal, hogy az igazságszolgáltatás hivatalosságai mellett az igazság szolgálatába állítja a "köz szereplőit" is. A decemberi három Jurányi Inkubátorház-i előadáson diákokból, roma és más kisebbségekhez tartozó középiskolásokból állt össze az az esküdtszék, amely - nem váratlan fejleményként - a valódi bírósággal szemben egészen eltérően ítélkezett.


Profi színészek - Bartsch Kata, Csákányi Eszter, Kádas József, Nagy Viktor, Ördög Tamás, Szamosi Zsófi és Urbanovits Krisztina - idézték fel a valódi bíróságon elhangzott vallomásokat, a tanúk, az áldozatok és a vádlottak dokumentumokon alapuló szavait, majd a színpadra szólított esküldtszék, a december elejei előadássorozaton 12 diák döntött a bűnös, nem bűnös - kérdésében.

A PanoDráma alkotócsapata úgynevezett közösségi színházat teremtett, gondos munkával készített fel már korábban is többször amatőr esküdtcsoportokat a  "fellépésre".  Lengyel Anna kreatív producer vezetésével drámapedagógusok tartottak különböző - vidéki vagy pesti, felnőttekből vagy fiatalokból, eltérő etnikumúakból összeálló - csoportoknak intenzív felkészítő tréningeket, fejlesztve a csapat vitakultúráját. 

A 12 tagú diák-esküdtszék most úgy ítélte meg: nincs kellő bizonyítéka annak, hogy a sajóbábonyi cigányok egy csoportja magyarellenes érzelmektől hajtva támadta volna meg a cigánysorba érkezett gárdisták autóját. - Garázdaságot követtek el, komoly anyagi károk keletkeztek a támadásukkal, de súlyos sérüléseket nem okoztak az autóban ülőknek - volt az esküdtszék szinte egyhangú döntése. Ez a köz józan belátását tükröző döntés húsz perc alatt született meg, szemben az éveken át húzódó valódi perrel,amelynek során másodfokon még súlyosbították is a csoportosan elkövetett, közösség elleni - értsd a magyarok elleni - erőszak alapján a vádlottakra mért súlyos, több éves börtönbüntetést. 

A Jurányi Inkubátorházban tartott  decemberi három előadáson megtelt a nézőtér, többnyire az esküdtek diáktársai kísérték élénk figyelemmel a per fejleményeit, - az igazságszolgáltatási drámának persze az ilyen törpeszínházi előadásokkal aligha lehet komolyabb társadalmi hatása. Pedig fontos lenne, hogy a vita, a vitakultúra, a nézetek ütköztetése, a komoly emberi konfliktusok mérlegelése mindennapi gyakorlattá, az iskolai oktatás részévé váljon. A mai, centralizáció felé hajló oktatási rendszertől idegen a nézetek sokszínűsége, az ellenvélemény. Nagyobb esélye van talán annak, hogy a kreatív PanoDráma csapat a színházba tudja vonzani a diákokat.
 

 
PREMIERPRESS