A BAJNOK - KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ


Pintér Béla újabb operafeldolgozásának adott otthont a Katona József Színház, és a bemutató előtti nyilvános főpróba fogadtatásából ítélve ezt jól tette, feltűnő tetszést aratott ugyanis Giacomo Puccini egyik operájára épülő dalmű, vagyis a zenés dráma. Az előadás április végéig még tíz alkalommal szerepel a színház programján.
 
Puccini Köpeny című operájának hallgatása közben támadt Pintér Bélának az ötlete, hogy e mű alapján modern operát alkosson, és ezzel tegyen eleget Máté Gábor rendezési felkérésének. Elmondása szerint úgy írt szöveget a zenéhez, hogy eredetileg nem is tudta, miről énekelnek pontosan az olasz opera énekesei.  Tehát a Köpenyből előbújt A Bajnok című alkotásnak a drámai zenén kívül semmi köze nincs az eredeti librettóhoz, a Pintér-mű egy választásokon nyertes polgármester erkölcsi lezülléséről és családi tragédiájáról szól. 

Hogy minek ehhez a zene?  A szélsőséges hangulatokat érzékeltető, romantikus zene erőteljesen kihangsúlyozza a szövegeket, amellett, hogy az útszéli, sokszor trágár mondatok és a méltóságteljes zene találkozása rendkívül mókássá teszi az előadást. Vicces, amikor az operai prozódia úgy hangzik, hogy „kurvára óvatosnak kell lenni a sikerpropagandával”, vagy arról szól, hogy „mit pusmognak a köcsögök” két hölgy intim viszonyáról.

Külön élvezetes, hogy a közönség kedvenc színészeit dalolni hallhatja. És nem akármilyen előadásban! A főszereplő, a nyertes polgármester (Nagy Ervin) még a Tosca nagyáriáját is elénekli – új szöveggel -, de hallhatók duettek is, többek között a szerelmesek, Rezes Judit és Jordán Adél előadásában. A szakértők szerint a prozódia, a szövegéneklés nehéz műfaj, de Bezerédi Zoltán mint választási menedzser, Pálmai Anna mint a polgármester szeretője, valamint több szerepben Elek Ferenc és Rajkai Zoltán ebben is ragyogó alakítást nyújtanak. 
  -------------------------------------------------------------------------
SZEREPLŐK
Rezes Judit, Nagy Ervin, Jordán Adél, Bezerédi Zoltán, Pálmai Anna, Elek Ferenc, Rajkai Zoltán


ALKOTÓK
Díszlet         Khell Zsolt
Jelmez         Benedek Mari
Hangmester Bagó Gizi, Berecz Bea
Zenei vezető Kéménczy Antal
Zongora         Kéménczy Antal, Futó Balázs
Dramaturg         Enyedi Éva
Asszisztens         Budavári Réka
Rendező         Pintér Béla
 

 
PREMIERPRESS