A GÉZAGYEREK - PINCESZÍNHÁZ


Valahol faluhelyen, egy német tulajdonba került hazai kőfejtőben játszódik a Gézagyerek, Háy János 2004-ben megjelent darabja, amely most első ízben lesz látható Budapesten is - több vidéki városban tartott, nagy sikerű előadás után. Fájdalmas sorsokat ábrázol ez a vaskos humorral átszőtt dráma.Egy sivár, lélekben kiüresedett, kocsmázó világban kísérheti figyelemmel a néző az autista, a környezete által csak hibásnak tartott Gézagyerek felemelkedését. Megbízzák a kőfejtő szállítószalagjának nézésével,  a „kőnézéssel”, ami otthoni tétlensége után óriási fordulatot jelent az életében: már nem tekinti magát hibásnak, Gézagyereknek, hiszen „olyan mint egy isten a kőnéző székében”, ahonnan gomb megnyomásával leállíthatja a szalagot. Ha történik valami.

Csakhogy sohasem történik semmi a szalagon, azt sosem kell leállítania, ezért Gézagyerek teljesen feleslegesnek érzi magát, fel akar hagyni az értelmetlen „munkával”. Hogy lelket öltsenek belé, társai egy kóbor kutya tetemét dobják a szalagra, ám jó szándékú tettük nem várt fordulatot idéz elő…


Nem árulunk el titkot, hogy Háy János drámája senkinek nem nyújt feloldozást. Gézagyerek előtt, de a kőfejtőben dolgozók vagy az onnan elbocsátottak, a segélyből élők előtt sem látszik semmilyen perspektíva.

A Pinceszínházban kitűnő színészekkel Soós Péter rendezésében látható februárban és márciusban négy alkalommal is a Gézagyerek.

                                                           marton jános

--------------------------------------------------------------------------

SZEREPOSZTÁS:

Gézagyerek : Takács Géza
Rózsika néni: Börcsök Enikő
Banda Lajos: Kaszás Gergő
Herda Pityu: Tóth Zoltán
Krekács Béla: Némedi Árpád
Laci bá: Molnár Csaba
Szomszéd férfi: Lázár Balázs
Szomszéd nő: Tallián Mariann
Marika: Varga Dóra
Vizike: Juhász Réka
Karesz: Jánosi Ferenc

RENDEZŐ: Soós Péter
 

 
PREMIERPRESS