A TÖKÉLETES BOLDOGSÁG VILÁGA -KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ- KAMRA


Egzotikus kínai zenei- és táncmotívumok kíséretében egy tragikus kínai történetet tár a közönség elé a Katonai József színház Kamrája, ám a Tökéletes boldogság világa című darab túlmutat Kínán, mondandója általánosabb érvényű. A nincstelenségből kiszakadó és a piacgazdasági nyitás idején a nagyvárosban boldogulást kereső emberek sorsa, illúzióik szertefoszlása Kelet-Közép-Európában is visszhangra találhat.


Még akkor is, ha a Mao-korszakban, a kínai kulturális forradalom, majd az 1989. évi demokratikus megmozdulás leverésének időszakában európai gondolkodással szinte felfoghatatlan, extrém élethelyzetek adódtak. A 19 éves Napsugár (Mészáros Blanka játssza) értéktelen lánynak született, és a csecsemőt egy vödörben a disznókkal akarták feletetni. Meghagyták végül az életét, hogy „idősebb korában nemzéshez eladhassák”. 


A darab írónőjét elmondása szerint mindig is izgatta a migránsok, a falvakból az új gazdasági mechanizmus idején a városokba özönlő milliók sorsa. A 37 éves France Ya-Chu Cowhig Philadelphiában született, és Okinawán, Tajvanon, Pekingben nevelkedett, alapos ismereteket szerezhetett tehát a sok pénzről, irodai munkáról álmodozó emberekről. 


Napsugár mosdótakarítóként kezdi a Gyöngyfolyó gyárban, majd modern önismereti tanfolyamon tehet szert a multik megkövetelte tudásra, sajátíthatja el a viselkedési normákat.  Napsugár azonban képtelen meghunyászkodni, szemet hunyni a munkások nyomora felett, - és ez a vesztét okozza.

 
A Kaliforniában élő France Ya-Chu Cowhig a Santa Barbara-i egyetem adjunktusa, drámaírást tanít. Számos színdarabját mutatták be amerikai és angliai színházakban, és azokat több díjjal ismerték el.  A Kamra-beli előadás a darab első, nem angol nyelvű bemutatója. 


-  A Tökéletes boldogság világa feltárja a kínai politikai múlt rémségeit, de a valószerűtlenül csodálatos jövőt is övező ellentétes gondolatokat – értékeli a brit Independent. A Guardian szerint a dráma ablakot nyit egy rejtett világra a jobb életre vágyó, kisemmizett emberek életének ábrázolásán keresztül.


A színdarab márciusban hat, áprilisban további négy alkalommal is szerepel a Kamra műsorán.

                                               marton jános

----------------------------------------------------------------


Írta: Frances Ya-Chu Cowhig
Fordította: Török Tamara

SZEREPLŐK:

Napsugár : Mészáros Blanka

Öcsi; Ran Feng, szénbányász.: Dér Zsolt e.h.
Li Han, Napsugár apja; James Lin, gyáros: Dankó István

Lao; Gao Csen, rendőr; Mr. Destiny: Bán János

Artemis Csang; Wang Hua, szülésznő, majd ezermester.: Szirtes Ági

Qing Su Min, rendőr; Xiao Li, Napsugár és Öcsi anyja; Ming-Ming, gyári munkásnő :  Borbély Alexandra
ALKOTÓK

Díszlet: Cziegler Balázs
Jelmez: Füzér Anni
Jelmez-asszisztens: Kovács Ildikó, Tóth Hajni
Zene : Dargay Marcell
Hang : Wirth Tamás
Fény : Pető József
Súgó : Fejes Vera
Dramaturg: Török Tamara
Asszisztens/Súgó: Fejes Vera
Rendező: Máté Gábor
szenzációszámba 
 

 
PREMIERPRESS