BÁBELNA - KELETI NYITÁS


Aligha vihetett volna színre társulat most, röviddel a kvótás népszavazás előtt égetőbb társadalmi kérdésekkel foglalkozó darabot, mint a Terminal Workhouse.  Igaz nem nemzeti, csak egy „vállalati együttműködési rendszer képtelenségét” mutatja be a nyomasztó sorskérdésekkel foglalkozó előadás, amely Tasnádi István Bábelna – nyelvleckék haladóknak című darabján alapul. 

Az aktualizált népszínmű-szerű előadás arról szól, hogy azeri vállalkozó tulajdonába kerül egy bútorüzem, amely lehetséges, hogy idővel balta gyártásra áll majd át, kihasználandó a jövőbeli keresletet. Ez még nem zavarná annyira a dolgozókat – és a magyarkodó szakszervezetist -, de ezzel együtt 50 azeri dolgozó is ide jönne és munkába állna. Nem arabok, nem feketék vagy sárgák, hanem „rokonaink”, azeriek. - Hogy kényszerbetelepítéssel ázsiai köcsögök tegyék be ide a lábukat, hogy ide hozzák a gépeiket meg a génjeiket? - zsörtölődik a szakszervezetis Gusztáv, aki egyben a Bábelnai Gárda önvédelmi tömörülés vezetője is. A szakszervezetist Molnár Gusztáv alakítja. 
 
A Terminal Workhouse tavaly óta működő társulata nem tanmesét vitt színpadra a bevándorlásról; humoros, hol szatirikus, hol nevetséges, hol drámai jelenetekben villantja fel, hogy eleink hogyan vélekedtek az idegenekről. A hunoktól, Szent Istvánon át egészen a huszadik századig. A történelmi szereplőket az üzem portása, Gyula (László G. Attila) és a cég HRS-e Zoltán (Géczi Zoltán) jeleníti meg. (Fotónkon ők láthatók.)


Hogy végül kudarcba fullad-e vagy létrejön az a bizonyos üzemi együttműködési rendszer, nem áruljuk el. Reméljük, sokan kíváncsiak erre, és megnézik ezt a fontos színdarabot, amelyet az alkotók elképzelése szerint nemcsak az Átrium színház fogad be, hanem más színházak is. Az Átrium a darab bemutatóján túl, októberben is, és várhatóan az idén még többször műsorára tűzi majd a Bábelnát.

--------------------------------------------------------
 
SZEREPOSZTÁS

Zoltán : Géczi Zoltán
Gusztáv: Molnár Gusztáv
Gyula : László G. Attila

Írta és rendezte: Dömötör Tamás
 

 
PREMIERPRESS