BELVÁROSI SZÍNHÁZ - CSALÁDI JÁTSZMÁK


Az Orlai Produkciós Iroda olyan új harsány komédiát mutat be a nyári szezonra, amelyet végig hahotázva élvezhet a közönség, de amely emellett görbe tükröt is állít a nézőknek, vagy éppen a családtagjaiknak. Mert a sikeres brit szerző darabjában a szokásos karácsonyi családi összejövetelen hozzánk közel álló karakterek jelennek meg.

Két rivalizáló testvér – Adam szerepében Szikszai Rémusz, a sikeres ügyvédében, Matthew-jéban pedig Ötvös András -, Adam alkoholista felesége – Járó Zsuzsa alakítja- , továbbá a Matthew  szabadszájú színésznő barátnője, akitől gyakran megrökönyödik a mama, aki a szokások rabja. Kútvölgyi Erzsébet remekel ebben a szerepben.


A családtagok jó hangulatú, szellemes bemondásokkal teli párbeszédét az a ritka dramaturgiai fogás teszi még élvezetesebbé, hogy a nézők előre tudják, kivetítőkön követhetik nyomon, melyik szereplő mond éppen hazugságot, viccelődik vagy gúnyolódik éppen a másikon. További humorforrás ez a megoldás, egyben le is leplezi a családtagok alakoskodását, hazudozásait.

Komollyá, helyesebben tébollyá akkor válik mindez, amikor megjelenik a színen a fiait elnyomó, uralkodó típusú papa. A kacagtató vígjáték helyébe ekkor a fekete humorú abszurd játék, a tragikomédia lép. Papp Jánosnak csak epizódszerep jut ebben a végkifejletben, de a kellő időkben mosolyra húzódó szája biztos sikert arat.

A családi játszmákat Sam Holcroft, a harmincas éveiben járó drámaírónő 2015-ben szerezte, amiért a Guardian Holcroft-ot az év „drámaírói fényes csillagának” titulálta. Az eredetileg biológusnak tanuló Holcroft diákként írt két darabot úgy, hogy tanulmányait szüneteltette. Jól választott, ugyanis 2014-ben az egyik legnagyobb összeggel, 150 ezer fonttal díjazott Windham-Campbell irodalmi díjat elnyerte, és ez hozzásegítette ahhoz, hogy minden erejét az írásnak szentelje. 

A Belvárosi Színházban a június 27-i bemutató után júniusban még három alkalommal, június 28-án, 29-én és 30-án látható a darab. Július 6-án Szentendrén, 8-án pedig Pécsett lesz előadás. 

Az Orlai Produkciós Iroda e vígjáték mellett további három bemutatóra készül a közeljövőben. Szép Ernő vígjátékát, a Vőlegényt Szentendrén mutatják be július 6-án, a budapesti bemutató pedig szeptember 15-én lesz a Belvárosi Színházban. Egy sportoló doppingolásának drámájáról szóló darabot, a Tagadj, tagadj, tagadj- címűt Balatonföldváron mutatják be először, majd Budapesten a Hátszin Teátrumban szeptember 16-án. A Kétely című Pulitzer és Tony- díjas drámát az Ördögkatlan Fesztiválon játsszák először, a Belvárosi Színházba szeptember 11-án kerül ez a darab. Végül az Élet. történetek.hu című darabot Szentendrén a Ferenczy Múzeum udvarán láthatja a közönség július 15-én.

                                                       marton jános

----------------------------------------------------------------- 
CSALÁDI JÁTSZMÁK

SZEREPLŐK:

MATTHEW -  Ötvös András
CARRIE - Réti Adrienn
SHEENA - Járó Zsuzsa
ADAM- Szikszai Rémusz
EDITH - Kútvölgyi Erzsébet
FRANCIS - Papp János
EMMA -  Csikász Ágnes

ALKOTÓK:

Dramaturg Zöldi Gergely
Jelmez Cselényi Nóra
Díszlet Ondraschek Péter
Rendező munkatársa Jánoska Zsuzsa
Grafika Csáfordi László
Világítási terv Szondi György
Rendező Göttinger Pál

Producer Orlai Tibor


 

 
PREMIERPRESS