BIHARI - KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ


Egy III/III-as ügynök fedőneve a Bihari, akinek életútjáról és tragédiájáról szól a Katona József Színház új darabja. A rendszerváltás után derült ki, hogy ő minden bizonnyal Tar Sándor kitűnő író, aki leleplező jelentéseket írt a Kádár- korszakban az ellenzékiekről, a Beszélő köréhez tartozókról. A megalkuvók közé tartozott, nem próbált kibújni a megbízás elől, vagy fals jelentéseket írni; kendőzetlenül tárta fel a felhívásokat megfogalmazó, tüntetéseket szervező ellenzékiek ténykedését, még ha ezt - mint a legtöbb beszervezett - fizikai és lelki terror hatására tette is meg.
A rendszerváltás óta apránként kerültek elő, és talán kerülnek majd még nyilvánosságra újabb és újabb ügynökakták, döntően a hatalmi érdekeknek megfelelően. Ezek alapján a fiatalabbak számára is érthetővé válik, hogy az „átkosban”miként lehetett embereket feljelentésekre kényszeríteni zsarolással. Meg bizonyos, annak idején fontosnak számító kedvezményekkel, telefon beszerelésével, külföldi utazás lehetővé tételével. A Bihari c. drámában a mai nemzedék számára újdonságot az jelenthet, hogy Sándort a homoszexualitásával zsarolták, azzal, hogy titkát megosztják édesanyjával és családjával. A falusi környezetből kikerülő főhős számára e titok megőrzése létfontosságú volt.

A szerző, Ménes Attila írását Máté Gábor formálta drámai erejű kamaradarabbá, amivel szemben csak egy kifogást lehet támasztani: a színház Sufnijában viszonylag kevesekhez juthat el ez a kitűnő darab. Ragyogóan játszanak a szereplői. Mészáros Béla jeleníti meg hitelesen Sándor életét, a lipcsei munkás kiküldötti időktől, a rendőrségi beszervezésén át, a végső összeomlásáig. 

Nemcsak Tar Sándor életútjának és a kor bűneinek valósághű megjelenítése miatt ajánljuk a drámát, hanem mert az a főszereplőknek köszönhetően rendkívül szórakoztató is egyben. Kovács Lehel rendőr őrnagyként és Bihari tartótisztjeként, Takátsy Péter pedig párttitkárként felejthetetlent alakít, jelenítik meg a hatalom bornírt figuráit, és eresztik meg azok - Bacsó Péter Tanújának szereplőihez hasonlóan - idióta, buta, nevetséges, olykor pedig rémisztő szövegeit.    

A BIHARI-t márciusban hét alkalommal is műsorára tűzi a Katona József Színház
 
SZEREPLŐK 

Sándor                 Mészáros Béla
További szerepekben Kovács Lehel
                          Takátsy Péter
                          Pelsőczy Réka
                          Dér Zsolt e.h.

ALKOTÓK

Díszlet-Jelmez Kálmán Eszter
Dramaturg         Török Tamara
Asszisztens         Tóth Judit
Rendező          Máté Gábor

 

 
PREMIERPRESS