COSI FAN TUTTE - KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ KAMRA


Újabb operabeavatót láthat a játékos színdarabokat és Mozart zenéjét egyaránt kedvelő közönség. A Katona József színház Kamra pincéje a helyszíne az operanézést tanító előadásnak, amelyen Göttinger Pál rendező hívja fel a figyelmet a történés kiemelendő részleteire, furcsaságaira.

A Cosi fan tutte librettója dúskál az ilyen furcsaságokban, többször él a középkori színjátszás gyakran alkalmazott fogásával, a bajuszt, álszakállt ragasztó szereplők átváltozásaival, a Bocaccio-ig visszanyúló „hölgycserés” kalanddal. Az aligha hihető szerepváltásokat az opera több mint kétszáz éves története során gyakorta illették bírálatokkal, alighanem azért, mert az előadások komolyra vették a megcsalásos történetet. 

A Kamra előadása a gyermeki naivitást hangsúlyozza, a négy profi énekes pedig lubickol a mókás szerepjátszásban. A két hölgy szerepében Kolonits Klára és Szolnoki Apollónia, az udvarlókéban pedig Varga Donát és Cseh Antal látható, hallható. Mellettük két profi színész - Kálid Artúr és Pálmai Anna – fakad dalra, vezeti végig a nézőt az operabeavatón.
 
Az alkotók egy beszélgetős, játékos próbafolyamat során több hónap alatt elemezték a közönséggel közösen hangról hangra, jelenetről jelenetre ezt a remekművet. A 2015/16-os évadban az alkotók egy új előadást, a nézők pedig operanézést tanultak és próbáltak. Az évad végén pedig mindannyiunknak: premier.

A Kamrában e hónapban a Cosi fan tutte hat alkalommal kerül bemutatásra.
-------------------------------------------
SZEREPLŐK
Fiordiligi         Kolonits Klára
Dorabella         Szolnoki Apollónia
Ferrando         Varga Donát
Guglielmo         Cseh Antal
Don Alfonso Kálid Artúr m.v.
Despina         Pálmai Anna


ALKOTÓK
Díszlet           Tóth László
Jelmez           Kovács Ildikó
Fény                   Pető József
Rendezőasszisztens Gerlóczi Judit
Zenei vezető    Dinyés Dániel
Rendező            Göttinger Pál 

 
PREMIERPRESS