DE KI AZ A SZILVIA? – HOLDONGOLF TÁRSULAT


Döbbenetes választ kap a néző a híres amerikai szerző, Edward Albee színdarabjának címében feltett kérdésre, és még sokkal több kérdéssel szembesül. Mivel korunkban megkérdőjeleződnek az értékek és a tabuk is; választ kell adnunk arra, milyen életvitelt tolerálunk, mit tekintünk a szabadosság határának, és hol kezdődik a bűn.

Az RS9 színházban felújított groteszk Albee-darab egy sikeres, 40 éves építész házasságon kívüli szerelmi kapcsolatáról, és családja végső összeomlásáról szól. Martin egy vidéki ház keresésekor ütközik egy bizonyos Szilviába, aki megigézi őt illatával, gyönyörű szemével és akivel viszonyt kezd. Felesége képtelen eltűrni férje „átlagostól eltérő” szexuális kapcsolatát, mondjuk ki a kecskeb…-t, bár fiának Billy-nek másságát elfogadja.  - Vannak emberek, akik malacot, kutyát vagy libát szeretnek, és ezekben a kapcsolatokban nem is a szex, hanem az érzelmi viszony a döntő – érvel a főhős, aki szerelmes, tehát képtelen felfogni, hogy bűnt, bestialitást vagy szodómiát követett volna el. 

Az állatokkal való szerelmi viszony és közösülés témája annyira furcsa a számunkra és - mint elhangzik- a darab okos, demokratikus, liberális gondolkodású szereplői számára is, hogy Albee története Varró Dániel fordításában kitörő kacajra készteti az embert egészen a végkifejletig. A vígjáték ugyanis sorsdrámába torkollik: Martin nemcsak Szilviát veszíti el, de imádott feleségét is, kénytelen megélni családja összeomlását és saját pusztulását.

A Holdongolf társulat előadása mértékkel egyensúlyoz a humor és a tragédia között, miközben súlyos morális kérdéseket fogalmaz meg. Melyik a nagyobb bűn: valamilyen szexuális tabu áthágása vagy barátunk árulása;  Milyen bizonytalan talajon nyugszanak a társadalmi konvenciók, hiszen Martin éppenséggel megveti fiát, dühében „mocskos buzinak” nevezve őt.

A színdarab, amelynek eredeti címében a kecske is szerepel, az Egyesült Államokban 2002-ben elnyerte az év legjobb új drámájának címét és a Tony-díjat, és több százszor adták elő. Nálunk az idén májusig a Radnóti színház műsorán is szerepelt, de jó, hogy folytatódik a darab hazai pályafutása. Ezt az izgató, önvizsgálatra késztető művet kitűnő színészekkel az RS9 színház havonta 1-2 alkalommal tűzi műsorára.

SZEREPLŐK:

Stevie - Illésy Éva
Martin - Kathy Zsolt
Ross - Horváth Gergely
Billy - Molnár Kristóf

ALKOTÓK:

Fordította - Varró Dániel
Zene - Daniel Revanche, Kevin MacLeod
Díszlet - Gémes József
Rendező - Molnár Kristóf

                                                                                                                                          (Marton János)

 

 
PREMIERPRESS