EGY FENÉKKEL KÉT LOVAT - BELVÁROSI SZÍNHÁZ


Több mint kétszáz évvel ezelőtt játszották először Magyarországon Goldoni Két úr szolgája című vígjátékát, amelynek Orlai-produkciós változata jószerével csak az alaphelyzetet őrizte meg az eredetiből. A hatvanas évek beat korszakát idézi a darab, amelyben Francis, egy zenekarból kirúgott lúzer a szerencsés véletlen folytán „egy fenékkel két lovat” ülhet meg, és ebből rengeteg tréfás helyzet, félreértés, váratlan fordulat adódik.

Az eredeti vígjátékot Richard Bean írta át és aratott vele a Broadway-n, a Westenden és a világ számos országában óriási sikert.  A brit lapok osztatlan elismeréssel méltatták a fergeteges vígjátékot, amely az egyik legolvasottabb londoni bulvárlaptól, az Evening Standardtől  2011-ben megkapta az év legjobb színdarabja elismerést. A hazai változatot Pelsőczy Réka rendezte - a helyzetkomikumokkal teletűzdelt, zenés vígjátékok által megkövetelt nagy műgonddal. 

A főszereplő Nagy Dániel Viktor, aki a nyilvános bemutatón többször nyíltszíni tapsot aratott; különösen emlékezetes alakítása a saját magával megvívott verekedése. Partnere Lovas Rozi, akivel a nézők találkozhattak már az Amadeus című Orlai Produkciós előadásban. Két szerepben sziporkázik és változtat hihetetlen gyorsasággal alakot Lukáts Andor. Az előadás egyik érdekessége, hogy Friedenthal Zoltán, a Pintér Béla Társulat vezető színésze, most először szerepel az Orlai Produkció előadásában. 

Friedenthal a kérdésre, hogy milyen feladatot jelent számára, mennyire érzi magát otthon a főként nevettetésre építő komédiában, elmondta, hogy „az olyan darabokban, ahol nem feltétlenül kell komoly önismereti csatákat vívni a próbák folyamán - ahol a szavak helyett a helyzetek és a pontos poentírozás dominál – nagyobb energiákra és konkrétabb közlésmódra van szükség, mint az előbbinél, hogy a szövegtudást már ne is említsem. Úgy érzem ebben a „műfajban” különösen fontos a 120 százalék, hiszen egyetlen felesleges szünet vagy a lanyhuló koncentráció végzetes lehet…”

Elkerüli ezeket a veszélyeket az Egy fenékkel két lovat, amely könnyed szórakozást nyújt most a nyárelőn. A vígjáték júniusban hat alkalommal látható a Belvárosi színházban.
----------------------------------------------------------------------

SZEREPLŐK: 

Nagy Dániel Viktor - Francis Henshall
Lukáts Andor - Charlie Clench; Alfie-Pincér
Lovas Rozi - Rachel Crabbe
Friedenthal Zoltán - Stanley Stubbers
Rujder Vivien - Pauline Clench
Keresztény Tamás - Harry Dangle
Dékány Barnabás - Alan Dangle
Fodor Annamária - Dolly
Formán Bálint - Lloyd Boateng Charlie Clench barátja
Horváth Szabolcs - Gareth Főpincér
Boros Anna, Máthé Zsolt - Közreműködik még

ALKOTÓK:
  
Zene - Bekvart és Szabó G Hunor
Díszlet-jelmeztervező - Kálmán Eszter
Plakát - Csáfordi László
Rendező munkatársa - Kis-Kádi Judit
Zenei vezető - Wagner Puskás Péter
Dalszövegek - Máthé Zsolt
Rendező - Pelsőczy Réka
Producer - Orlai Tibor 
 

 
PREMIERPRESS