ELFRIEDE JELINEK: ROHONC, AVAGY AZ ÖLDÖKLŐ ANGYAL - TESLA


A volt budapesti gettó szívében, a Kazinczy utcában található Tesla kulturális központ, amely színházi térrel is rendelkezik, nyitó előadásaként a Nobel-díjas osztrák szerző, Elfriede Jelinek drámáját, a Rohonc, avagy az öldöklő angyal c. darabot tűzte műsorára. Az osztrák-magyar határ közeli Rohoncon (Rechnitz-en), a háború végnapjaiban 200 magyar munkaszolgálatost gyilkolt le a kastély úrnőjének, Bornemissza-Thyssen grófnőnek a jelenlétében és közreműködésével az ott mulatozó társaság, az SS-tisztek és náci funkcionáriusok.


A darab a feldolgozatlan múlt bűneivel szembesíti a nézőket; a gyilkosságokért ugyanis soha senkit nem vontak felelősségre, hallgattak a falusiak a történtekről, a tanúkat pedig sorra megfenyegették. Az egyik helyi lakos a pajtából kihallatszó üvöltésekre úgy reagált, hogy „miért nem hagyják aludni az embert”.  A gyilkosok pedig keresik tettükre a mentségeket: „Mennyivel rosszabbul jártak volna ezek, ha nem jutnak a gödörbe”- mondja egyikük. A meggyilkoltakat elföldelték, de máig nem tudni hova, melyik pajtába, a bűnösök pedig sietve menekültek el országból az oroszok elől, „hallgatnak és dúskálnak mindenben”. 

Ugyan ma már - magyar kormányzati képviselők jelenlétében is – évről –évre megemlékezéseket tartanak a helyszínen, a Jelinek- dráma alapját képező Totschweigen c. dokumentumfilm szerint a falu nem vett és nem is vesz tudomást a történtekről. Jelineket hamisítással, árulással vádolta meg a sajtó, és darabját a botrány miatt Németországban mutatták be először.

Halasi Zoltán József Attila-díjas költő bravúros fordítása tele van nevetséges, többnyire cinikus nyelvi fordulattal, Vas-Zoltán Iván rendezése pedig sokszínű, látványos, amivel komoly próbatétel elé állítja a felkért színészeket, Szalai Krisztát, Cserna Antalt, Juhász Györgyöt és a Rátkai Márton színházi műhely fiataljait. Hol kórusok dalaival, hol haláltánccal vagy orgia tablószerű megjelenítésével teszik teljessé az előadást. 
 A darabot a mintegy 100 fő befogadására alkalmas Tesla teátrumban az április 30-i bemutató után május 17-én, 27-én, és június 13-án, 14-én lehet megnézni. A társulat a darabot ősszel, több más produkcióval együtt újra műsora tűzi.

---------------------------------------------------------------------
SZEREPLŐK:

Szalai Kriszta, Cserna Attila, Juhász György, Angyal Anita, Farkas Petra, Kozma Andrea, Lakatos Gabriella, Bakó Krisztián, Boronyák Gergely, Ponty Tamás

ALKOTÓK:

Fordította: Halasi Zoltán
Díszlet-jelmez: Húros Annamária
Zene: Kákonyi Árpád
Koreográfus: Bokor Attila
Rendező munkatársai: Zöld Zsuzsanna, Farkas Tímea, Paddi Balázs

Rendező: Vas-Zoltán Iván
 

 
PREMIERPRESS