EMILIA GALOTTI - KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ - KAMRA


Egy 1772-ben bemutatott szomorújátékot, Gotthold Ephraim Lessing híres német szerző alkotását viszi színpadra a Kamra - modernizált változatban. Az arisztokraták és a polgári származásúak ellentétére épülő, felvilágosodás korabeli mű története még régebbi keletű: a római kori Verginia-legenda volt az alapja, amely szintén a hatalomnak egy fiatal lányt és családját érintő visszaéléseiről szólt. A Lessing- műből a fordító Bíró Bence, a konzulens, Forgács András és a rendező, Fehér Balázs Benő csak a XVIII. századi történetnek a vázát őrizte meg. Modern, humoros helyzetekkel és bemondásokkal teletűzdelt drámát alkottak.

 A minden hatalmat birtokló vezető, a herceg szemet vet egy rang nélküli lányra, az éppen házasságkötés előtt álló Emilia Galottira, minden áron meg akarja kaparintani őt kamarása manipulációi révén. Cselszövéssel, csalással, hazugsággal, mindazzal, amit a teljhatalommal bírók csak elkövetketnek. Első próbálkozásukként a menyegzőt úgy akarják meghiúsítani, hogy a vőlegényt eltávolítják, „Aquinoi Szent Tamás krikettakadémiájának” avatására küldenék el.  Ilyen meglepő, szellemes fordulatokban bővelkedik a darab, amelynek egyik főszereplője a herceg-diktátort életre keltő Keresztes Tamás. Akárcsak Chaplin földgömbbel labdázó diktátora, Keresztes is sokszor egy óriási méretű gumilabdát használ eszközül.

A történet fonalán túl a régies tisztségek meg az archaizáló, remekbe szabott jelmezek (Izsák Lili tervezése) emlékeztetnek arra, hogy klasszikus műről van szó. A mondandója viszont minden korszakban érvényes: az önkényeskedő hatalom gátlástalan eszközeivel pusztulásba sodor másokat, ebben a színdarabban egy közrendű családot, amelynek tagjai tehetetlenek az önkénnyel szemben.

Az Emilia Galotti június végéig öt alkalommal szerepel a Kamra műsorán.
--------------------------------------------------------------------------
SZEREPLŐK
 
Emilia Galotti        Mészáros Blanka
Odoardo                 Fekete Ernő
Claudia                 Fullajtár Andrea
Hettore Gonzanga Keresztes Tamás
Marinelli                 Takátsy Péter
Conti, Pirro                 Dankó István
Appiani gróf         Dér Zsolt e.h.
Orsina grófnő         Jordán Adél
Angelo                 Tasnádi Bence

ALKOTÓK

Díszlet-jelmez Izsák Lili 
Zene                 Dargay Marcell 
Súgó                 Boncza Anita
Dramaturg         Fekete Ádám
Asszisztens    Budavári Réka
Rendező         Fehér Balázs 
 

 
PREMIERPRESS