FUTÓTŰZ- RADNÓTI SZÍNHÁZ


Gátat lehet-e vetni a háború, a szenvedés, a megaláztatás futótűzként terjedő ördögi folyamatának. Erre keresi a választ a libanoni születésű szerző Wajdi Mouawad Futótűz című drámája, amelyet Alföldi Róbert rendezésében mutat be a Radnóti Színház.


Az anya (Kováts Adél játssza) képtelen számot veti, szembesülni saját múltjával, a titkok megfejtését lányára és fiára bízza furcsa végrendeletében. Jeanne és Simon (e szerepekben Martinovics Dorina és László Zsolt) feladata az, hogy találják meg ismeretlen apjukat és bátyjukat, adjanak át nekik egy-egy borítékot… A múlt kutatása, a nyomozás, a közel-keleti háborúskodás borzalmainak megismerése révén törhet meg a láncolat: tehetnek szert a fiatalok a tudásra, tárhatják fel múltat, nézhetnek vele szembe, amire anyjuk korábban képtelen volt.


 
Önéletrajzi ihletésű a Futótűz. Wajdi Mouawad családja is kénytelen volt a háború elől menekülni, és miután Franciaország nem fogadta be őket, a család Kanadában lelt otthonra. Mouawad már világhírre tett szert, amikor 30 év után megkapta az elégtételt a franciaktól, tavaly áprilisban maga  François Hollande  köztársasági elnök nevezte ki a hat francia nemzeti színház egyike (a Párizs keleti részén levő Colline színház) élére. A Futótűzzel vált a szerző világhírűvé, számos díjat nyert drámájával, amit meg is filmesítettek 2010-ben.


Hangsúlyt kap a Futótűzben a megismerés, a kibeszélés fontossága, az olvasni, írni, számolni tudás képességének megszerzése. A rendkívül sokoldalú író, rendező és színész Mouawad ezt közszereplőként is fontosnak tartja:  évente 50 francia, kanadai városokból és Réunion szigetéről verbuvált fiatallal ismeretszerző útra indulnak a világ különböző városaiba, hogy a fiatalok tudását, látókörét bővítsék. 


Annak szellemében valósítja meg Mouawad ezt a projektet, ahogy a drámában a nagymama (Csomós Mari alakítja) tanácsolja unokájának: „Ha ki akarsz innen szakadni, meg kell tanulnod olvasni, számolni, beszélni és gondolkodni.”

A Futótűz bemutatója január 7-én lesz, és a darabot januárban még háromszor, februárban négy alkalommal is műsora tűzik. A február 19-i előadás után Al Ghaoui Hesna újságíróval és Angster Mária pszichológussal a női sorsoktól, a családokról és a ma háborúiról lesz beszélgetés.


                                                    (marton jános)
--------------------------------------------------------------------------


SZEREPLŐK

HERMILE LEBEL         LÁSZLÓ ZSOLT
JEANNE MARWAN MARTINOVICS DORINA
SIMON MARWAN OLASZ RENÁTÓ eh.
NAWAL MARWAN KOVÁTS ADÉL
NAZIRA                  CSOMÓS MARI
ANTOINE | KATONA 2. SODRÓ ELIZA
SAWDA                       LOVAS ROZI
NIHAD                  PÁL ANDRÁS
ABDESSAMAD |CHAMSEDDINE        SCHNEIDER ZOLTÁN
WAHAB |KATONA 1. |FOTÓRIPORTER RUSZNÁK ANDRÁS
ZSIHAKE | IDEGENVEZETŐ               CSARNÓY ZSUZSANNA
ELHAME |MALAK                       MARTIN MÁRTA
ORVOS | GONDNOK                       GAZSÓ GYÖRGY

ALKOTÓK

Dramaturg: Kelemen Kristóf
Jelmeztervező: Nagy Fruzsina
Díszlettervező: Menczel Róbert
Világítás: Baumgartner Sándor
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet 
A rendező munkatársa: Őri Rózsa
Rendező: ALFÖLDI RÓBERT

 

 
PREMIERPRESS