GÓLEM SZÍNHÁZ - HALPERN ÉS JOHNSON


Két hetven év körüli férfi játssza a főszerepet abban a kamaradarabban, amely egy harmadik személyhez, az egyik feleségéhez, a másik szeretőjéhez fűződő több évtizedes kapcsolatáról szól. A feleség temetésén találkoznak először, és ezután döbbennek rá arra, mennyi minden maradt homályban a nőhöz fűződő majd fél évszázados viszonyuk alatt.


Székhelyi József alakítja a valaha munkásként dolgozó zsidó férjet, Halpernt, aki megrázkódtatások sorát éli át az elegáns és kimért Johnsonnal való beszélgetés során. Johnson szerepében Trokán Péter látható. A két idős embert súlyos traumák érik, nem kevesebbel kényszerülnek ugyanis szembesülni, mint életük elmúlt 50 évének hazugságaival, „egymás eddigi életének ellopásával”. Székhelyi és Trokán nagy átéléssel jeleníti meg a két embert,  hitelesek a lelki fordulatok ábrázolásában. A színdarab fajsúlyos kérdéseket feszeget, ugyanakkor finom humor szövi át, mosolyra is fakasztja sokszor a nézőket.


A fiatalabb nézők elcsodálkozhatnak azon, mi minden maradhat rejtve összetartozó emberek között egy hosszú életút során, az idősebbek pedig azon, vajon vehettek volna-e másfajta fordulatot a történések.

A szerző, a 81 éves Lionel Goldstein nagy életbölcsességgel vezeti végig hőseit a megcsalás, a féltékenység, a bosszú megrázkódtatásain. Annyira sikeres volt az eredeti televíziós filmként bemutatott változat (benne a két főszereplő Jackie Gleason és Laurence Olivier volt), hogy a film kiérdemelte a legjobb tévéjáték címet Nagy Britanniában és legjobb kábeltévés darab címét az USA-ban 1984-ben. 
 
A színdarab Centrál színházbeli ősbemutatóján megjelent a szerző is, aki érdekes életutat járt be.  Angliában született, és a háborús évek miatt 15 éves korában kimaradt az iskolából. Ezután a legkülönbözőbb szakmákban dolgozott, és tehetett szert életismeretre, mígnem 1979-ben a BBC megrendelésére megírta első TV drámáját, amit azóta több, világszerte bemutatott TV játék követett.

A Halpern és Johnson idén még december 16-án lesz látható a Centrál színházban, jövőre pedig minden hónapban ugyanitt egy alkalommal. December 19-én Győrben lesz bemutató, majd a Gólem színház társulata jövőre Kecskemétre és további vidéki városokba is el akarja vinni a darabot.

                                                             (marton jános)

--------------------------------------------------------------------------
SZEREPLŐK:

Halpern: Székhelyi József
Johnson: Trokán Péter

Továbbá: Antal Anna, Kondor Kitti, Lohonyai Katalin, Németh Orsolya, Schallinger Zorka, Petkovics György

ALKOTÓK:

Díszlet és jelmeztervező: Gyarmati Dóra
Fényterv: Hlinka Mónika
Dramaturg: Németh Vera
Produkciós vezető: Marcsa Barbara
A rendező munkatársa: Kern Dóra
Rendezte: Borgula Andrása remény helyszínére
 

 
PREMIERPRESS