HÓHÉROK - KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ


A népszerű ír szerző, Martin McDonath legújabb színdarabja ezúttal nem Írország valamelyik elmaradt vidékén, hanem egy nem kevésbé elmaradott észak-angliai helyiség kocsmájában játszódik. A hatvanas évek közepén törölték el Angliában a halálbüntetést, azóta Harry Wade, a hóhér Oldhamben vendéglőt üzemeltet, és itt a kocsmázók körében álmodozik a „szép időkről” és osztja meg emlékeit a riporterekkel.Harry magát Anglia egyik legjobb volt hóhérának tartja. Ugyan kimaradt a náci bűnösök felakasztásából, de 233 áldozat fűződik azért a nevéhez. - Sokaknak túl jó az akasztás – vélekedik, de nőket nem szívesen akasztott, mert ez esetben „rossz az ember szája íze”. Morbid megjegyzésekben dúskál ez a fekete humorú abszurd színdarab, amelynek főhőse megveti feleségét és gúnyolja rendesen „belül gátlásos, kívül letargiás” lányát. Shirley eltűnése azonban fordulatot hoz, az aggódó apa reménykedik lánya előkerülésében, de ennél még sokkal többre is hajlandó…
A Hóhérok Martin McDonath nyolcadik színdarabja, amelyet 2005-ben mutattak be Londonban, ahol osztatlan sikert aratott, és azt több díjra is jelölték. A The Telegraph az év legjobb színdarabjának tartotta a Hóhérokat, a The Guardian üdvözölte McDonath nagyszerű angliai visszatérését, a London Evening Standard pedig a darabot a „fekete vígjátékok legsötétebbjének” minősítette.


A Katona József színház nagyszámú és nagyszerű szereplőgárdával viszi színpadra a Hóhérokat. A bemutatót március 18-án rendezik, utána márciusban és áprilisban nyolc alkalommal is szerepel a Hóhérok a színház műsorán. 

                                                 marton jános

------------------------------------------------------------------------  

SZEREPLŐK

Harry  Fekete Ernő 

Alice   Rezes Judit 

Shirley Jordán Adél 

Syd   Ötvös András 

Mooney Tasnádi Bence 

Fry Kocsis Gergely 

Clegg  Vizi Dávid e.h. 

Arthur Bezerédi Zoltán 

Bill Mészáros Béla 

Charley Lestyán Attila e.h. 

Hennessy Kovács Tamás e.h. 

Pierrpoint Máté Gábor 


Valamint Valovits István, Pilinszki Edit, 
Szakács László, Lakatos Dezső, 
Nánási Fedor, Mihály Márk/Maurer AndrásALKOTÓK

Fordította Morcsányi Géza
Díszlet Gothár Péter

Szcenikus  Tóth Kázmér
Jelmez Tihanyi Ildi
Jelmez-asszisztens Tóth Norbert
Haj-maszk Vég Attila
Fény         Pető József
Hang         Pokorny Attila
Videó Török Marcell
Dramaturg Radnai Annamária
Súgó         Boncza Anita
Rendező munkatársa Tóth Judit
Rendező Gothár Péter

 

 
PREMIERPRESS