HATSZIN TEÁTRUM : DANIEL KEHLMANN - SZENTESTE


90 perc izgalom, amit a néző átélhet, ha végigköveti Daniel Kehlmannak, az egyik leghíresebb német drámaírónak színdarabját. Fontos a darabban az időzítés: a terrorelhárítás ugyanis fél tízenegykor vesz őrizetbe egy nőt, és várható, hogy 90 perc múlva, szenteste pontban 12 órakor bomba robban. 
Felrobban-e a bomba, és egyáltalán ki készített elő merényletet? Jogában áll-e a terrorveszély által fenyegetett hatalomnak őrizetbe vennie egy ártalmatlannak tűnő nőt, egy filozófia professzort? Jogos-e a hivatalnak a gyanúsított életének legapróbb részleteiről is információt szerezni?  Ezeket a kérdéseket akarja tisztázni a kihallgatás során Thomas, a nyomozó, a néző pedig a feszültségek fokozódásával egyidejűleg töprenghet azon, kinek a pártjára is álljon.
 
A szerző – mint ezt egy nyilatkozatában elmondta - izgalmasnak tartotta, hogy a cselekmény valós időben játszódjék – pontosan másfél óráig tartson -, de ezen túlmenően mélyen érintette az amit a titkos információkat kiszivárogtató Edward Snowden feltárt, vagyis, hogy az állam, a titkosszolgálat mindenkit megfigyelhet, hogy az emberek teljesen kiszolgáltatottak az állam kénye-kedvének. 

A 45 éves Kehlmann, akit a német irodalom csodagyerekének tartanak, közismert a közélet iránti érdeklődéséről. Számos, a 90-es évek vége óta megjelent regénye mellett több esszét, recenziót is publikált a legismertebb német lapokban. Nálunk is megjelent a legnagyobb hírnévre szert tett A világ fölmérése című regénye, amelyet egyedül Németországban  több mint kétmillió példányban adtak el és negyvenhat nyelvre fordítottak le.  Nálunk kiadták Az  Én és Kaminski (Ich und Kaminski) c. regényét,  2015-ben (a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon) pedig bemutatták az F című kötetét.

Kehlmann elismertségét, közkedveltségét jelzi, hogy az idei, április 19. és 22. közötti 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a díszvendég is ő lesz. A Magvető és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése meghívására érkezik majd a rendezvényre.

A Szenteste című darabját tavaly mutatták be Bécsben, idén pedig Münchenben.  Német nyelvterületen kívül a Hatszín Teátrum bemutatója az első.

A Hatszín Teátrumban a kétszereplős, egyfelvonásos drámát az április 7-i bemutató után áprilisban 8-án és 22-én is, májusban pedig 12-én és 21-én láthatja a közönség. 

                                                 (marton jános)

------------------------------------------------------------------------

ALKOTÓK

Díszlet: Árvai György
Jelmez: Szűcs Edit
Fordította és az előadást rendezte: Szilágyi Bálint

SZEREPLŐK

Judith - egy nő – Petrik Andrea
Thomas - egy férfi – Rába Roland
 

 
PREMIERPRESS