HEART TÁRSULAT - RAY COONEY: PÁRATLAN PÁROS


Új független színházi társulat, fiatal színészek közös munkájára épülő HeArt társulat tartotta bemutatkozó előadását a Fészek Klubban. Tavaly alakult meg a társulat, amely a mindig is közönség kedvencnek számító, szórakoztató színdarabok bemutatását tűzte ki céljául. 


Ilyen Ray Cooney New Yorktól Szöulig, mindenütt játszott bohózata is, és ez – gondolom, az alkotók várakozása szerint is - biztos sikert arat majd. E sorok írója számos idősebb generációhoz tartozó nézővel együtt vett részt a bemutató előtti sajtóelőadáson, és vegyes érzésekkel távozott onnan.
 
A Páratlan páros főhőse Mr. Smith, akinek két felesége van, de pechjére egy utcai konfliktus, egy kisebb baleset és egy kórházi adminisztrációs hiba után kiderül, hogy két lakása van, benne két titokban tartott feleséggel. Az aggódó feleségek bejelentést tesznek a rendőrségen, amivel kezdetét veszi a hazugság-lavina: John Smith kénytelen előállni a legképtelenebb magyarázatokkal, hogy mentse a menthetőt. 

Egyidejűleg, két lakásban, két feleség, két rendőr és a HeArt társulat többi szereplőjének jelenlétében zajlanak az események, és sziporkázó párbeszédeket követhet a közönség, miközben a színpad négy ajtaján mindig pontosan lépnek ki-és be a szereplők, és szólalnak meg hibátlan végszavazással. A bohózatok kulcsa általában is a precíz összhangnak a megvalósítása, és ennek a követelménynek a társulat tehetséges tagjai, nyilván alapos felkészülésüknek köszönhetően eleget is tesznek. Biztató ez a jövőbeli fellépéseket, a Páratlan párosnál izgalmasabb, humorosabb darabok színre vitelét érintően.

Ugyanis elég nehezen, csak komoly koncentrálással követhetők a bigámista férj amúgy sokszor bugyuta, és legfeljebb csak a nagyon „szőke nők” által hihető magyarázatai, kitalációi, nem beszélve arról, hogy irreális, hogy a fenti ügyben két brit rendőrörs is kitartó nyomozást folytasson. 

Érdekes, hogy az Angliában 1983-ban bemutatott darab után annak Ray Cooney rendezésében, 2012-ben bemutatott filmes változata milyen rossz fogadtatásban részesült a brit sajtó részéről. „Minden idők egyik leggyengébb brit filmje” címére tartották esélyesnek, részint mert a Run for Your wife c. film teljes érdektelenségbe fulladt, miközben 900 ezer fontos költségvetésből készült el. Az Independent szerint a filmet „szerencsés esetben kilenc napig játsszák a mozikban, miközben a színpadon kilenc éven át szerepelt”.  

A HeArt társulat a Fészek-beli április 6-i, pesti bemutató után április 13-án , a TEMI Fővárosi Művelődési Házban tartja a budai bemutatóját.

                                                    (marton jános)
------------------------------------------------------------------------

SZEREPLŐK ÉS ALKOTÓK:

John Smith – Krajnik-Balogh Gábor
Stanley Curtis – Krausz Gábor
Mary Smith – Kálmán Henrietta
Barbara Smith – Nagy Alexandra
Troughton felügyelő – Gombos Krisztián
Porterhouse felügyelő – Korcsmáros András
Bobby Franklyn – Sipos András
Riporter – Szőke Dániel

Írta: Ray Cooney
Fordította: Ungvári Tamás
Rendező: Bródy Norbert
 

 
PREMIERPRESS