HETEDIK ALABÁRDOS - ÖSSZHANG PROGRAM AZ URÁNIA MOZIBAN


Hogyan válhat a „legalmatlanabbnak” tartott színész egy átütő színházi produkció alkotójává és rendezőjévé? – erre a kérdésre kaphat választ a Hetedik alabárdos c. vígjáték nézője.

A színpadon hetedik (nem is negyedik) alabárdosként ügyetlenkedő statiszta, Miki a nézők és a színészek számára is sokáig érthetetlenül emelkedik társai fölé, úgyhogy partnerei meg is kérdezik: „miért éppen te és miért most” váltál a színház igazgatójának kiválasztottjává, rendezővé.


Miki (Bánki Gergely alakítja élvezetesen) és az igazgató (az állandó nevetésre ingerlő Bezerédi Zoltán) fergeteges játéka mellett a színház valamennyi tagja, a vezető színészt megformáló Nagy Ervin, a feltörekvő színésznőt játszó, Sárközi-Nagy Ilona, a behódolót megszemélyesítő Mohai Tamás vagy a színház részeges nagy öregje, Ujlaki Dénes, és a többiek is mind a színészvilág egy-egy jellegzetes figurája. A színészek lubickolnak az első filmes Vékes Csaba rendezte abszurd vígjátékban, amely jellegénél fogva lehetőséget ad a különböző karakterek szélsőséges megnyilvánulásaira, a jópofa bohóckodásra. Hogy miért esik a választás éppen a színház egyik legbénább figurájára, azt nem áruljuk el, - elég legyen annyi, hogy ebben az ukrán maffiózók és hazai társaik játszanak szerepet.   


Vékes Csaba eddigi rövidfilmjei is abszurd helyzetekre és az abból fakadó különleges megoldásokra épültek. (E filmek – például a Hangulat-változás és az Ál/lomás c. alkotások) felfoghatók a Hetedik alabárdos előfutárainak, mindkettő megtekinthető az interneten). Elsősorban azoknak a nézőknek ajánlhatók melegen e filmek és a Hetedik alabárdos is, akik vevők a bizarr helyzetekre és a fanyar, abszurd humorra. Igaz, a színházi világ kulisszatitkai rendszerint általános érdeklődést keltenek… 


Ami az Összhang-programot illeti, az Uránia mozi azt – mint ezt a mozi illetékesei elmondták - felső kezdeményezésre indították el a hátrányos helyzetűekre gondolva, és azt az érintettek nagy érdeklődéssel fogadták. A halláskárosultaknak még a Hetedik alabárdos film zörejeit is feliratozó kópia-változatot vetítették le az Urániában, és az idén ősszel még három alkotást hoznak el. Jövőre pedig folytatják a 23 filmből álló „akadálymentesítő” programjukat. 
Találó választás volt különben a Hetedik alabárdost is e program részévé tenni, hiszen a film „komoly” üzenete az, hogy még a legjelentéktelenebb statiszta is juthat meghatározó szerephez, megvalósíthatja álmait és sikerrel küzdhet a társaiért…. 


A Hetedik Alabárdos élvezte a Filmalap Inkubátor Programjának támogatását és azt a neves Montreali Filmfesztiválon mutatták be szeptember elején. A film több hazai moziban látható a szeptember 21-i bemutatója után. 

                                                    marton jános
------------------------------------------------------------------------
Szereplők

Miki - Bánki Gergely
Fanni - Sárközi-Nagy Ilona
Igazgató - Bezerédi Zoltán
Pali - Ónodi Gábor
Tanár úr - Ujlaki Dénes
Majdnem Ádám - Mohai Tamás
Othello - Nagy Ervin
Gog Klára - Murányi Tünde

Alkotók

RENDEZŐ: Vékes Csaba
FORGATÓKÖNYVÍRÓ: Vékes Csaba
OPERATŐR:Bálint Dániel
ZENE:Kovács Márton
PRODUCER: Herendi Gábor, Fancsikai Péter, Vékes Csaba, Szentesi Zsolt
VÁGÓ: Gotthárdi Balázs

 

 
PREMIERPRESS