JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ- VESZTEGZÁR A GRAND HOTELBEN


Egy úr lépett ki a szekrényből, pizsamában, fején egy ízléses lámpaernyővel. Bocsánat – mondta és udvariasan megemelte a lámpaernyőt. Ezzel indul Rejtő Jenő közkedvelt regénye, és ez a jelenet a József Attila színház előadásában is életre kel.  A színház december 8-ám mutatja be a zenés vígjátékot.


A Vesztegzár a Grand Hotelben rengeteg változaton ment keresztül az évtizedek során: az 1939-ben írt kalandos regény számtalan hazai és külföldi kiadást élt meg, emellett alapul szolgált a Meztelen diplomata című filmhez, színpadi változatát pedig játszották a Nemzeti Színházban és – szintén Szente Vajk rendezésében - a békéscsabai Jókai színházban. Hangos könyv is készült belőle. Ez a mulatságos történet a legismertebb hazai színészeknek (többek között Molnár Piroskának, Bodrogi Gyulának, Rudolf Péternek) adott alkalmat a mókázásra, de nem marad el tőlük a József Attila színházbeli változat kitűnő színészgárdája sem. 


A Java-szigeti Grand Hotelben több furcsa figura kényszerül búbópestis miatt több hetes vesztegzár alatt az együttlétre, miközben folyik a harc egy banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért.  De emellett van itt gyilkosság utáni nyomozás, több síkon kibontakozó szerelem is; a néző csak kapkodhatja a fejét, ha nyomon akarja követni a kacifántos történetet. 

A regényből készült zenés vígjáték szövegét Hamvai Kornél írta, megőrizve Rejtő gazdag humorát, amely a tréfás, hol kedves, hol irónikus megjegyzésektől, a burleszkszerű mókázásokig terjed. De ennél is többet nyújt az előadás, amely egy nagyszabású musical. Mintegy harminc – ragyogó jelmezbe öltöztetett - szereplőt mozgósít a darab, köztük táncosokat, akik Darvas Benedek zenéjére és Varró Dániel dalszövegére látványosan táncolnak. 

Ha az embernek mégis hiányérzete van, annak oka, hogy már csak egy-egy jegy kapható: a decemberre kitűzött hat és a januári két előadásra lényegében minden jegy elkelt. A színház rövidesen közzéteszi a februári műsorát, abban – mint mondják - a nagy érdeklődésre való tekintettel szerepelni fog a Rejtő Jenő - Hamvai Kornél - darab.


Addig is, az aki kíváncsi, hogy hogyan készült a zenés vígjáték, és hogy mi rejlik Rejtő Jenő máig tartó népszerűsége mögött, az december 10-én 18 órától részt vehet a József Attila színház kávézójában az alkotókkal folytatott beszélgetésen.

A Vesztegzár a Grand Hotelben c. darab két szünettel mintegy 2 óra 50 percig tart.

(A fotókat Kállai-Tóth Anett készítette.)

                                               (marton jános)

FŐBB SZEREPEKBEN

Vangold         SZEREDNYEY BÉLA

Signora Relli VÁNDOR ÉVA

Félix van Gullen  ELŐD ÁLMOS

Léni Jörins         KOVALIK ÁGNES

Don Umberto Complimenti QUINTUS KONRÁD

Odette Defleur SZORCSIK VIKTÓRIA

Elder felügyelő ZÖLD CSABA

Kapucinus atya ÖMBÖLI PÁL

Sedlintz       FILA BALÁZS

Ursina Petrovna FEHÉR ANNA

Decker, tanár GAZDAG TIBOR

Martin, pincér BLAZSOVSZKY ÁKOS

Raverdan márki CHAJNÓCZKI BALÁZS

Shilling       RESETÁR DÁNIEL

Bármixer         BRUNCZLÍK PÉTER



ALKOTÓK:

Díszlet         MIRA JÁNOS
Jelmez         PAPP JANÓ
Dalszövegek VARRÓ DÁNIEL
Koreográfus KEREKES JUDIT
Koreográfus asszisztens HORVÁTH ÁDÁM
Zeneszerző DARVAS BENEDEK
Zenei vezető GULYÁS LEVENTE
Súgó                 TÖRŐCSIK ESZTER
Ügyelő         KIRÁLY SÁNDOR
Rendezőasszisztens NÉMETH DÓRA

Rendezte           SZENTE VAJK

 

 
PREMIERPRESS