JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ - FILUMÉNA HÁZASSÁGA


A fiatal lányokat kedvelő Domenico Soriano azért vette el hosszú együttélésük után volt szeretőjét, Filuména Marturanót, „mert úgy volt, hogy a nő meghal”. Megjátszott volt ez a haláleset, amivel kezdetét veszi a bohózat.

 
A modern közegbe helyezett sajátos népszínházi játék bőven él a comedia del’arte eszközeivel: az átveréssel, kémkedéssel, titkos levélküldéssel, egyebekkel.  A kitűnő színészek, Filuména szerepében Vándor Éva, Domenicoéban Nemcsák Károly, és a többiek is, lubickolnak az érzelmek szélsőséges megnyilvánulására bő teret nyújtó vígjátékban. Olaszos hévvel, a műfajhoz illő „kellő” túljátszással jelenítik meg az átveréses történetet.

 
Filuména nem kicsinyes önzésből vetemedik a csalásra: három titokban felnevelt fiáért teszi, akiknek nevet és társadalmi megbecsülést kíván szerezni a hangzatos Soriano névvel. Domenico nem hagyja annyiban a dolgot: mindenáron felbontani igyekszik a szerinte törvénytelen házasságot. Fordulatot – olasz darabról lévén szó – a gyerekek megjelenése idéz elő… 
  
A vérbő bohózat szerzője a nápolyi születésű, színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként is jól ismert Eduardo de Filippo, akinek színműveit (Az én családom, Filuména házassága, Vannak még kísértetek c. darabokat) szerte a világon, így nálunk is gyakran tűzik műsorra.
 
A darab novemberben 7, decemberben 2 alkalommal is szerepel a József Attila Színház műsorán.

SZEREPLŐK:

Filuména Marturano - VÁNDOR ÉVA
Domenico Soriano - NEMCSÁK KÁROLY
Alfredo - UJRÉTI LÁSZLÓ
Rosalia - KOCSIS JUDIT
Umberto - CHAJNÓCZKI BALÁZS
Riccardo - VASZKÓ BENCE
Michele - ELŐD ÁLMOS
Diana - KOVALIK ÁGNES
Lucia, szolgáló - FEKETE RÉKA THÁLIA
Terezina, varrónő - JÓNÁS ANDREA
Nocella, ügyvéd - ÖMBÖLI PÁL

ALKOTÓK:

Díszlet - CSISZÁR IMRE
Jelmez  - SZAKÁCS GYÖRGYI
Szcenikus - TOMPAI ZSUZSA
Dramaturg - SZOKOLAI BRIGITTA
Zenei szerkesztő - CSISZÁR VIRÁG
Súgó - TÖRŐCSIK ESZTER
Ügyelő - PETHŐ DÁVID
Rendezőasszisztens - CZIPÓ GABRIELLA
Rendező: - CSISZÁR IMRE

 

 
PREMIERPRESS