JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ - LUCIFER SHOW


- Bizonyos korszakokat nem lehet kitörölni az emlékezetünkből, a XX. század történései reflexeinkben tovább élnek - mondta Verebes István a hat viharos, fájdalmas korszakot felidéző Lucifer- revüről. S hogy mit keres ebben a darabban a show? Az orfeum, a varieték, az operettek slágerei, meg irredenta és munkásmozgalmi dalok illusztrálják a szorongást, félelmet keltő korszakokat.

Vursliban játszódik a milleneumi szilveszter, orfeumban a trianoni nap, egy bordélyban a nyilas hatalomátvétel és üzemi pártgyűlésen Rákosi 60. születésnapi ünnepsége. Utána pedig 56’-tal és 68’-al, a csehszlovákiai bevonulás eseményével záródik a történelmi tabló.


A József Attila színház társulatának csaknem valamennyi tagja részt vesz az időutazásban, de - mint ezt Verebes István megjegyezte a sajtóbemutatón - , csak ketten vannak olyanok, akik átélték a XX. század (hetvenes éveket megelőző) évtizedeit – és azok „köpönyegváltásait”.


Számukra és a fiatalabb nézők számára is ismeretlen lehet az elhangzó majd’ száz dal jelentős része, és újdonsággal szolgálhatnak a korszakváltásokat meg a velük járó emberi tragédiákat jellemző események, gondolatok, párbeszédek. Gúnyos, kritikai megjegyzések kísérik minden egyes korszakot - egy újságíró megfogalmazásában…


Talán lesznek, akik illetlenségnek tartják, hogy könnyed, léha dallamok idézik meg a történelem viharait, és – mint Verebes István megjegyezte – zavart kelthet az is, hogy ki így, ki úgy ítéli meg a XX. században történteket. „Vitatkozzanak a színdarabon, de mindenképpen jöjjenek és nézzék meg azt”-mondta.


A show a december 15-i nyilvános főpróba után decemberben öt, januárban további 4 alkalommal látható.


A Lucifer- show különben a József Attila színházban az első olyan darab, amelyet a teljesen felújított színházban mutatnak be. A főváros támogatásával 700 millió forintból megvalósult korszerűsítés közvetlenül a nézőket érintő része a székek cseréje, a korszerűsített fűtés, a színház akadálymentesítése és olyan hangtechnikai megoldás alkalmazása, amely kiszűri a hallássérülteket zavaró zajokat. Nemcsák Károly, a színház igazgatója ismertette a felújítás részleteit, köztük azt, hogy megnyílt a JASZ Café is, az utcafrontról is elérhető kávézó, amely egyben irodalmi műsorok helyszínéül is szolgál majd. 


                                                                                                                                                 (marton jános)
                                                                                                                                              (Fotó: lantai józsef)         
-----------------------------------------------------------------

SZERZŐK: VEREBES ISTVÁN, NEMLAHA GYÖRGY

SZEREPLŐK

Nők
FEHÉR ANNA, FEKETE RÉKA THÁLIA, HOLCZINGER SZANDRA, KORPONAY ZSÓFIA, KOVALIK ÁGNES, KOCSIS JUDIT, KRASSY RENÁTA, LÉTAY DÓRA, SZUCSKÓ NOÉMI

Férfiak
BETZ ISTVÁN, BLAZSOVSZKY ÁKOS, BRUNCZLÍK PÉTER, CHAJNÓCZKI BALÁZS, DOBRÁNYI MÁTÉ, ELŐD ÁLMOS, FILA BALÁZS, ÖMBÖLI PÁL, SCHLANGER ANDRÁS, VASZKÓ BENCE, ZÖLD CSABA

Zongorista
DARVAS FERENC

ALKOTÓK:
Díszlet: MIRA JÁNOS
Jelmez: TORDAI HAJNAL
Dramaturg: SZOKOLAI BRIGITTA
Zenei vezető: GÁTOS IVÁN
Koreográfus: HAJDU ANITA
Korrepetitor: FEKETE MARI
Rendezőasszisztens: NÉMETH DÓRA
Súgó: TÖRŐCSIK ESZTER
Ügyelő: VEREBÉLY MONIKA

RENDEZŐ: VEREBES ISTVÁN
  

 

 
PREMIERPRESS