KAMRA - FERDINAND VON SCHIRACH: TERROR


A német légierő őrnagya úgy dönt, hogy inkább lelövi a Lufthansa Berlin és München között közlekedő járatát, amelyet terrorista kerített a hatalmába, hogy ezzel a müncheni stadionban tartózkodó több tízezer ember életét megmentse. A muszlim terrorista ugyanis a repülőgép pilótáit arra akarta kényszeríteni, hogy a gép a müncheni stadionra zuhanjon. Az őrnagy viszont egy rakétának a repülőgép elleni bevetésével 164 utast ítélt halálra.
 
 A Katona József színház Kamra színpada rendhagyó előadásra, bírósági tárgyalásra invitálja a nézőket, ahol azok a bíróság esküdtjei lesznek, eldönthetik, hogy a vádlott, Koch őrnagy bűnös-e vagy inkább felmenthető, mivel több életet mentett meg, mint ahányat feláldozott. A terrorista fenyegetések korszakában különösen időszerűek azok a jogi, erkölcsi dilemmák, amikkel szembesülni kényszerülünk: minden ember élete egyformán értékes-e, vagy adott helyzetben egyesek, a kevesek feláldozhatók, hogy a veszteség kisebb legyen.
 
Talán egyszerűnek tűnik az erre adandó válasz, de a bírósági tárgyaláson kiderül, hogy kiélezett helyzetekben a döntések mennyire nehezek.  – Lelőtte volna a repülőgépet az őrnagy, ha saját felesége meg a gyermeke is a gépen tartózkodott volna? – szegezte Kochnak az államügyész a dilemmát más megvilágításba helyező kérdést. Erre nem volt válasz, minthogy arra sem, hogy az utasok esetleg le tudták volna szerelni a terroristát még a gép lelövése előtt.

 
A szerző, Ferdinand Schirach német sztárügyvéd, ismert közéleti személyiség, a fentiekhez hasonló aktuális kérdéseket boncolgat a Spiegel című lapban megjelenő rovatában is.  Ő napjaink egyik legismertebb német szerzője, akinek az elmúlt évtizedben több, a bestseller listák élére került könyve jelent meg.  Tavaly, a berlini Deutsche Theater és a frankfurti Schauspiel színház egyidejűleg mutatta be a Terror című bírósági színdarabot, amelyet a német kritikák „zseniálisan tárgyszerűnek,” a szerzőt pedig „az évad legsikeresebb drámaírójának” minősítették.

Eláruljuk, Berlinben és Frankfurtban a néző-esküdtek többsége felmentette az őrnagyot, és ugyanez volt a többségi vélemény azokban az országokban, Ausztriában és Svájcban is, ahol számos színházban játszották már, illetve Venezuelában, ahol újabban mutatták be a darabot. Érdekes, hogy eddig Japán az egyedüli ország, amelynek színházi látogatói többségében amellett döntöttek, hogy az őrnagy elítélendő, vagyis nem lehet emberek feláldozásáról döntést hozni. Dániában és Izraelben is bemutatják a darabot.

A  Kamra-beli bemutató október 8-án lesz. Akárcsak külföldön az itthoni tárgyalás befejezéseként is a bírósági elnök a nézők döntése alapján hirdeti ki az ítéletet. A Kamrában a közeljövőben többször lehet majd szavazni: a Terror október 9-én, 13-án és 19-én, novemberben pedig további 5 alkalommal is műsoron szerepel.

                                            (marton jános)

---------------------------------------------------------

SZEREPLŐK

Bírósági elnök           Kiss Eszter
Lars Koch, vádlott   Kovács Lehel
Biegler, védő           Mészáros Béla
Nelson, államügyésznő  Fullajtár Andrea
Christian Lauterbach   Rajkai Zoltán
Franziska Meiser           Rezes Judit

ALKOTÓK
Fordította         Jónás Péter
Díszlet-jelmez Kálmán Eszter
Dramaturg         Török Tamara
Hang                 Kákonyi Árpád és Matkó Tamás
Fény                 Pető József
Súgó                 Héricz Anna
Díszlet-jelmez asszisztens Keszei Borbála
Asszisztens    Fejes Vera
Rendező         Dömötör András
 

 
PREMIERPRESS