KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ- ASCHER HÁROMSZÉKEN


Képzeletbeli utazáson vesz részt az erdélyi Háromszéken Bezerédi Zoltán, Máté Gábor és Ascher Tamás, akik közül csak Bezerédi szerepel személyesen a darabban, Máté Gábort  Fekete Ernő, Aschert Keresztes Tamás alakítja. 

Egy képzeletbeli színház vezetése a szintén képzeletbeli Kolozsvásárhelyre küldi ki a hetvenes években három művészét, hogy ott színész továbbképzést tartsanak. Ez a terv ugyan dugába dől, de a három pesti művész háromszéki vendégjátékra elkíséri a helyi társulatot. Az Anyegint rendhagyóan - egy hatalmas medvével a színen - adják elő, és a Tatjanát alakító Léda és Máté Gábor között szerelem szövődik. Máté annyira mélyen éli át itt magyarságát és annyira hevesen a vágyát Léda iránt, hogy Pestre invitálja a társulat néhány tagját, Lédát és Pintér Bélát. Pintér áll elő a páratlan ötlettel, hogy a Három nővért magyaros népszínműként magyar népzenére, benne a Csitári hegyek alatt… dallamára adják elő.


Az erdélyi utazás meg a Három nővér magyaros megjelenítése alkalmat ad arra, hogy a Katona József színház színészei csillogtassák néptánc tudásukat. Meglepő az amatőr táncosok profi színvonala! Igaz, ez komoly munka eredménye: a nem éppen táncos lábú Elek Ferenc a próbákról úgy nyilatkozott, hogy lassan már „szokja a szervezete, hogy mozgásnak van kitéve.”

Visszatérve a történethez, Léda terhes lesz. De vajon ki az apa?  Látták őt Ascherral, a „gonosz manóval” is elvonulni az istálló mögé, és Léda összejött Mátéval is. A darab nézői megtudhatják, hogy melyikük miként reagál az apaság kilátására. Azt is, hogyan mi történik a naiv, „pisikálós” Lédával a dörzsölt, szeretet nélküli pesti környezetben. 

Annyit elárulhatunk, hogy Pintér elvadult ötletét a pesti Kapos A. József színház vezetése nem díjazta, a Három nővér bemutatását elhalasztották, Léda pedig Szolnokra került. Az Ascher Háromszéken c. darab egy szomorújáték műfajának megfelelően drámai véggel zárul.

A szerző Pintér Béla egy az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy a darab 98 százalékban saját fantáziájának szüleménye. Az ötlet viszont mástól, a Heti Válasz c. lap egyik cikkének szerzőjétől származik, aki megvádolta Pintér előző, Katona József Színházbeli rendezését, amely egy sokak által fideszesnek vélt polgármester erkölcstelen életét leplezte le. - Pintér miért nem Máté Gábor magánéletéről ír darabot?- vetette fel személyeskedő cikkében a bíráló. A rendező kapva kapott ezen az ötleten, ami megtetszett Máté Gábornak és Ascher Tamásnak is. Megláthatták benne egy izgalmas előadás lehetőségét. (Máté Gábor különben egy interjújában elmondta, hogy sosem járt Háromszéken). 

A Katona József Színház Pintér Béla társulatával koprodukcióban mutatja be a darabot úgy, hogy abban a Pintér- társulat színészei is fellépnek. 

A humoros, ízes magyarsággal és verselve előadott zenés darabot a december 16-i bemutató után 5-5 alkalommal tűzi műsorára decemberben, januárban és februárban is a Katona József Színház. 
                                                         (marton jános)

----------------------------------------------------------------

  
SZEREPLŐK

Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Bezerédi Zoltán, Jordán Adél, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Enyedi Éva, Rajkai Zoltán, Borbély Alexandra, Pálos Hanna, Thuróczy Szabolcs, Elek Ferenc, Friedenthal Zoltán, Dankó István, Pintér Béla

ALKOTÓK
Díszlet         Khell Zsolt
Jelmez         Benedek Mari
Koreográfus György Károly
Zene               Ökrös Csaba
Dramaturg         Enyedi Éva
Asszisztens Tiwald György
Rendező          Pintér Béla

Zenészek: Sárközi Áron/Danhauser Pál, Kürtösi Zsolt/Pénzes Géza, Rossa Levente/Gombai Tamás, Ökrös Csaba 

 
PREMIERPRESS