KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ - AZ ÜGY-AVAGY A NORMÁLIS ELJÁRÁS


A hivatalnokok korrupciójának régi, a cári időkben zajló, emberek kisemmizésével járó módszereiről szól a Katona Jószef színház szórakoztató és továbbgondolkodásra késztető színdarabja.Fizessen!..Pénzt akarnak lehúzni magáról, adja oda nekik! Különben a bőrével együtt fogják lenyúzni Önről – ajánlja vészjóslóan Muromszkij birtokosnak egyik családi barátja. A birtokos egy már öt éve húzódó bírósági ügyben a sorozatos zsarolások miatt már szinte összes vagyonát elvesztette, de a még megmaradt pénzéért is ádáz harcot folytatnak az igazságszolgáltatás korrupt figurái.

 
Alekszand Szuhovo-Kobilin (a képen ő látható) orosz drámaíró, aki mindössze három színdarabot alkotott, de Csehov és Gogol, az ismertebb írótársak alaposságával és tudásával leplezi le a hivatalnokok visszaéléseit, a kisemberek kiszolgáltatottságát. (A szerző személyes tapasztalatokat is szerzett erről, Párizsból hazahozott szeretőjét szakításuk után holtan találták, és a bíróság az ellene emelt vádat bizonyíték hiányában csak hét évi üldöztetés után ejtette).

Az ügy- avagy a Normális Eljárás c. darabban a korrupciós gyakorlatokat nagyjából ismerő nézőnek nem jelent újdonságot, hogy „Normális” esetben hogyan lehet kizsarolni egy kisebb vagyont - szemérmesen. A zsaroló például finom célzást tesz az összegre úgy, hogy megkérdezi a kiszemeltet, szerinte korábban, a régebbi bürokraták mennyiért oldották meg az esetet…. Aztán felhívja a figyelmet arra, hogy a Justicia istennő kezében lévő mérleg mire is utal: az – mint mondja, erre és arra is billenhet... Ebből még a rendkívül naív, és a tisztességes eljárásban bízó Muromszkij (Mészáros Máté alakítja) is ért.

A nézők, köztük a korruptak és a korrumpálók meg a többi színházlátogató biztos bővíteni tudja, miként viszik véghez a zsarolásokat; nem kell úgy finomkodni, mint ahogyan az több mint száz évvel ezelőtt a cári időkben történt. Ma is persze fogas kérdés, hogy az ügyintézőnek (Tarelkin szerepében Bányai Kelemen Barna), az ő főnökének (Varravint Fekete Ernő Játssza) vagy esetleg a csúcson lévőnek kell a nagyobb összeget felajánlani. A Katona József színház „Tanbohózatnak” minősített szatírájában a hivatalvezető úgy intézi, hogy a legfőbb vezetőhöz (a herceg szerepében Takátsy Péter) forduló kérelmező reggel kapjon kihallgatási lehetőséget, herceg ugyanis el fogja küldeni a kérelmezőt, mivel ebben a napszakban rendszerint dühös, mivel aranyérben és fájdalmas reggeli székrekedésben szenved.

Az ilyen abszurd helyzetekben dúskáló szatírát a Katona József színház december 19-én mutatja be.

                                                      (marton jános)

-----------------------------------------------------------------
SZEREPLŐK:

Herceg Takátsy Péter
Muromszkij Mészáros Máté m.v.
Varravin Fekete Ernő

Tarelkin Bányai Kelemen Barna

Lidocska Rujder Vivien

Atujeva Pelsőczy Réka

Nyelkin Borsi-Balogh Máté e.h.
Ivan Szidorov Bezerédi Zoltán
Zsivec      Rajkai Zoltán
Paramonov Baki Dániel m.v.
Tyiska Samudovszky Adrián e.h.
Csibiszov Rohonyi Barnabás e.h.
Silo         Major Erik e.h.
Ibiszov Lengyel Benjámin e.h.
Schmerz Fröhlich Kristóf e.h.
Omega Váradi Gergely e.h.

ALKOTÓK:

Díszlet Izsák Lili
Jelmez Szakács Györgyi
Dramaturg Radnai Annamária
Zene         Dargay Marcell
Világítás Bányai Tamás
Asszisztens Tiwald György
Rendező     Ascher Tamás

Dalok: Radnay Annamária és Dargay Marcell
Fotó: Horváth Judit

A mintegy 140 percig tartó, két felvonásos darab további előadásai:
December 20,21,22 és
Január 3, 4, 10, 11, 20
 

 
PREMIERPRESS