LÁTHATÁRON CSOPORT - A MEGMENTŐ


A „bohócokat” törölte a Láthatáron Csoport a társulat nevéből, és az új néven tartotta első bemutatóját a B32 Galéria és Kultúrtérben, mutatta be a Megmentő c. darabot.

Sokan a független társulatok gyenge pontjainak előadásaik kidolgozatlanságát, a felületes – és a pénzhiány miatt – olcsó megoldásokat tartják. A Láthatáron Társulat újabb bemutatója erre alaposan rácáfol: frenetikus drámát mutattak be, amely (Kincses Réka író jóvoltából) rendkívül izgalmas, színes, ironikus szövegen, változatos és látványos színpadi megoldásokon (a rendező, dramaturg Szabó Veronika), nem utolsósorban pedig bámulatosan színészi játékon alapul.


Feuer Yvett alakítja az idősebb nővert, Malvint, aki születése pillanatától gyűlöli húgát, Nánát, akit Alida Bevk kelt életre. Malvin úgy véli, hogy „csúnya, nagyorrú” húga azért jött a világra, hogy elfoglalja az ő helyét, kiszorítsa őt megszokott világából. Rémisztő dolgokat művel vele. De a megszégyenítés, a megalázás a szüleiktől sem idegen. Egyszóval minden előfordul a darabban, ami csak szívtelen emberek körében, egy rossz család életében előfordulhat.

Feltűnik a Megmentőben egy tanítónéni, egy pszichiáter és mások is úgy, hogy valamennyi szerepben Feuer Yvette és Alida Bevk látható: nyolc karaktért formálnak meg, látványosan váltogatva a személyeket ebben a felnőtteknek szóló drámában.

Feuer Yvettől kérdeztem, hogy a „bohócok” kihagyása a társulat nevéből azt jelenti-e, hogy hátat fordítanak a kicsinek, az iskolásoknak. Elmondta, hogy „a fordulat már évekkel ezelőtt megtörtént, kevesebb lett a kicsiknek, több a középiskolásoknak és a felnőtteknek szánt darab. Jelenleg egy kicsiknek szóló, 1 általános iskolásoknak, 4 középiskolásoknak és 2 felnőtteknek szóló darabunk van. Tavaly készítettük az első, felnőtteknek szóló színdarabunkat, az Én, te, mi címűt, amely a Megmentőhöz hasonlóan családi gondokat érintett. A párkapcsolatokról szólt ez a részvételi színházi előadás. Tehát a Megmentő a második felnőtt produkciónk, de ez nem jelenti azt, hogy hátat fordítunk a kicsiknek. Nyolc darabunk van, köztük a piciknek szánt Bányamosoda, amit 
még sokáig szeretnénk játszani.”

Fajdalommal tölti el az embert, hogy ezt a nagyon igényesen színpadra vitt, és a bemutatón frenetikus sikert aratott Megmentő c. darabot csak egyszer, október 24-én láthatja a közönség. 
-  Keresünk befogadó színházakat, és fesztiválokra is szeretnénk vinni darabjainkat, reméljük, hogy decemberben Ljubljanában léphetünk majd fel. - A kérdésre, hogy hogyan tudnak a nehéz körülmények között a felszínen maradni Feuer Yvette elmondta, hogy „szerencsére kapunk pályázati pénzeket, indulunk az EMMI pályázatain, és minden lehetséges pályázaton, amíg volt a norvég alap, azzal is éltünk. Remélem, hogy a támogatási rendszer a társulatok valódi eredményei alapján fog működni, és akkor tovább tudunk majd dolgozni. Nagy a félelem az egész független szférában, a politikai váltással ugyanis ismét jobbratolódás érezhető a színházművészeti bizottságban.”


Független társulatként sokat vállalnak magukra, bőven vannak vidéki fellépéseik. – „A független színházi szféra egy iszonyatosan fontos szelete a színházi világnak, tavaly 80 előadásunkból 40 volt a vidéki fellépés, amelyek nagy részét is pályázati pénzből valósítottuk meg, vittük el darabjainkat a hátrányos helyzetű, vidéki fiatalokhoz” – mondta Feuer Yvette.

A társulat nemrégiben jelentkezett új honlappal  www.lathataroncsoport.hu címmel. A honlapon olvasható, hogy a csoport évente 40 előadást és közel 70 drámapedagógiai foglalkozást tart kb. 5000 hátrányos helyzetű gyereknek és fiatalnak, akik máskülönben nem, vagy nagyon ritkán jutnak hasonló jellegű kulturális programokhoz.

                                                  (marton jános)
------------------------------------------------------------------
A MEGMENTŐ:

Írta: Kincses Réka
Szereplők: Feuer Yvette és Alida Bevk
Rendező: Szabó Veronika

 

 
PREMIERPRESS