LEONYID ZORIN - VARSÓI MELÓDIA - ORLAI PRODUKCIÓ


Nem teljesülhetnek be fiatalkori vágyai a Moszkvában énekesnek tanuló lengyel diáklánynak, Helgának és orosz szerelmének, Viktornak. A két fiatal véletlenül kerül egymás mellé egy koncerten, könnyed évődésüket, ismerkedésüket randevúk, majd lelkes egymásra találásuk követi. A bájos Helga (Tompos Kátya alakítja) házasságról álmodozik, a kedves, borászatot tanuló Viktor (e szerepben Adorjáni Bálint) pedig abban reménykedik, hogy életét a „zene, szerelem, bor” hármasában töltheti majd el. 

Csakhogy 1947-ben, a sztálini időkben érvényben volt a Legfelső Tanács törvénye, amely tiltotta, hogy szovjet állampolgár külföldivel kössön házasságot, a lengyel lánynak pedig az egyetem végeztével el kellett hagynia az országot. Sorsok, életek dőltek el emiatt is akkoriban. 


Leonyid Zorin drámaíró 1966-ban írta ezt az elégikus darabot a beteljesületlen szerelemről, amit a „szerelem szomorú himnuszának” is neveznek. A Varsói melódia komoly sikert aratott világszerte, de elsősorban a Szovjetunióban, ahol több ezerszer játszották a hatvanas, hetvenes években. (A csendes rendszerbírálat beleférhetett az akkori kultúrpolitikába). Nálunk 1968-ban mutatták be először Törőcsik Mari és Sztankay István szereplésével, és azóta is több színház tűzte műsorára.

Húsz éven át ível a két fiatal élete, kapcsolata. Megismerkedésük és elszakadásuk után tíz évvel Viktor végzett borászként látogat el küldöttséggel Varsóba. Helgában még ég a láng, ragaszkodna a fiúhoz, aki viszont már szakított álmaival, mint mondta:  „az ember nem cselekedhet szabadon”. Újabb tíz év múlva futnak össze Moszkvában, ahol Helga koncertkörúton jár. Egykori illúzióik már csak emlékek, mindketten karrierük csúcsán járnak, már semmi nem köti össze őket. 

E fájdalmasan szomorú színdarab országos bemutatóját az Orlai Produkciós Iroda a balatonföldvári Kultkikötőben tartja július 19-én, majd a Varsói melódia július 28-án és 29-én a Ferenczy múzeum udvarán lesz látható. A fővárosban a darabot a Hatszín teátrumban játsszák majd szeptemberben három alkalommal (14-én, 15-én és 23-án), októberben pedig négyszer (6-án, 10-én 13 és 23-án).

                                                         (marton jános)
--------------------------------------------------------------------

SZEREPLŐK:

Helga           Tompos Kátya    
Viktor           Adorjáni Bálint  

ALKOTÓK:

Díszlet-jelmez            Kálmán Eszter
Rendezőasszisztens    Kis-Kádi Judit
Rendező                    Kocsis Gergely
Producer                   Orlai Tibor
 
 

 
PREMIERPRESS