LESZÁMOLÁS VELEM - JURÁNYI INKUBÁTORHÁZ


Franciaországban szenzációszámba ment Édouard Louis 2014-ben megjelent önéletrajzi regénye a Leszámolás Eddy Bellegueulle-lel. A 25 éves homoszexuális szerző páratlan kendőzetlenséggel írta le megaláztatásokkal teli gyerekkorának történéseit. Ennek a műnek Rába Roland és Zöldi Gergely adaptálta színpadi változatát tűzte most műsorára a Jurányi Inkubátorház.

Az Orlai produkció gondozásában készült monodráma előadója Nagy Dániel Viktor, aki nagy átéléssel kelti életre Eddy-t, és jeleníti meg falusi környezetének, családjának durva és hangoskodó tagjait, szüleit, bátyját és a többieket. Mindannyiuk számára csak a keménység, a „tökösség” az elfogadható. 


- Fiú ez egyáltalán, vagy mi? Folyton bőg, fél a sötétben. Miért ilyen? Én nem neveltem lánynak, pont úgy bántam vele, mint a többi fiúval- idézi Eddy az apját.  Abban a közegben, ahol a fiú megveri az apját, ahol a kocsmai társaság együtt gúnyolja ki a kisgyereket, Eddy folyamatosan küzd azért, hogy megfeleljen környezete elvárásainak, hogy olyan legyen, mint a többi fiú. Sikertelenek a próbálkozásai.


De mint a monodráma címe is utal rá, végülis Eddy-nek sikerül leszámolnia „magával”. Ki tud szakadni környezetéből, mivel felvételt nyer egy városi iskolába. És ami még fontosabb, el tudja fogadni a másságát.

A szerző maga is szakított a múltjával, még az eredeti Eddy Bellegueulle (szép pofa jelentésű) nevét is megváltoztatta, regénye megjelenésekor vette fel az Édouard Louis nevet. 
 
A monodráma márciusban és áprilisban hét alkalommal is szerepel a Jurányi Inkubátorház programjában. 

                                                      marton jános

----------------------------------------------------------------------

Dr Pataki Pál fordításának felhasználásával színpadra alkalmazta Rába Roland és Zöldi Gergely

Eddy: Nagy Dániel Viktor 

Fordította: Dr Pataki Pál
Díszlet-jelmez: Bánki Róza
Dramaturg: Zöldi Gergely
Rendezőasszisztens: Kis Kádi Judit
Plakát: Csáfordi László
Producer: Orlai Tibor

Rendező: Rába Roland
 

 
PREMIERPRESS