MAGYAR SZÍNHÁZ: HÁY JÁNOS - HÁZASSÁGON INNEN, HÁZASSÁGON TÚL


Az egyik férj szerint a házassága a kisméretű lakása miatt rossz, mert feleség, gyerek, mind túl szorosan vannak. De a Telkibe való kiköltözés sem segít rajta, ott a tág terek miatt érzi úgy, hogy mindenki túl messze kerül tőle.

 Marad a megcsalás, a titkos normafai találkozások. Egy másik férj, bár szereti a feleségét, Pesthidegkútra jár gyors szeretkezésre, és azon töri a fejét, ha baleset érné, mit mondjon a feleségének, mit is keresett Pesthidegkúton…


Másfelé kacsingató férfiak, és olyan 30-as, 40-es kiszolgáltatott nők, akik már „kimentek a divatból,” és szenvednek az érzelemmentes kapcsolatokban. Olyan mindennapos helyzeteket idéz Háy János darabja, amelyekben valamennyien otthon érezhetjük magunkat: ki házasságon innen, ki azon túl van ugyanis.


A 16 éven felülieknek ajánlott „házasságdrámát” eredetileg 2008-ban mutatta be a Pesti Magyar Színház, és több mint százszor szerepelt műsoron, hogy ezúttal a felújított változatot ismét bemutassák, de már nagyszínpadi előadásban. A Háy János által írt színdarab, a szerző elsőként tíz évvel ezelőtt megjelent Házasságon innen és túl című novelláskötete alapján Pinczés István rendezésében kel ezúttal is életre.

 
A sziporkázóan szellemes, vaskos párbeszédekkel is teletűzdelt darab végig nevetésre készteti a nézőket, ha ez a nevetés – legalábbis a bemutatón szerzett tapasztalat alapján - nem is tűnik felhőtlennek.  „Másképp kellett volna élnünk”- mondja Feri, az egyik férfi, de a többi szereplő sem érzi magát jól a bőrében mint férj, feleség vagy mint szerető. Háy János nem szolgál recepttel, inkább csak figyelmeztet az elvesztegetett időkre. Máshogy láttatja velünk a házasságok rémes történéseit egy végzetes betegségben élő ember, vagy egy idős néni szemével. Az öreg Marika nénit a 90. évében járó Csernus Mariann alakítja.
                                                                                                                                                   (marton jános)
--------------------------------------------------------------------------

SZEREPLŐK:
 
FÉRFI (Feri)       BEDE-FAZEKAS SZABOLCS
FÉRJ (Laci)       TÓTH SÁNDOR
ÜGYVÉD (Gábor        KÁLID ARTÚR
PSZICHOLÓGUS (Jóska)     FILLÁR ISTVÁN 
BARÁT (Gyuri)        RANCSÓ DEZSŐ
NŐ (Kriszta)  M. SIMON ANDREA/RUTTKAY LAURA 
FELESÉG (Erzsi)      SOLTÉSZ BÖZSE 
MÁSIK FELESÉG      TÓTH ÉVA
SZERETŐ (Andrea)       BENKŐ NÓRA
BARÁTNŐ (Kati)       HAUMANN PETRA
ÖREG NÉNI (Marika néni) CSERNUS MARIANN 
KUTYÁS NŐ      DÁNIEL VALI
LÁNY                      FRANK ÁGNES/KADLÓT ZSÓFIA

 ALKOTÓK:
 
Díszlet         PINCZÉS ISTVÁN
Jelmez         TORDAI HAJNAL 
Dramaturg         GECSÉNYI GYÖRGYI
Ügyelő         SIPOS CSABA
Súgó                 TÓTH LOVÁSZ MÓNIKA
Rendezőasszisztens LÉVAI ÁGNES
   
RENDEZŐ PINCZÉS ISTVÁN  
 

 
PREMIERPRESS