MERRE TARTASZ, EMBER? - CENTRÁL SZÍNHÁZ KISSZÍNPAD


Szepes Mária írónő, az „ezotéria nagyasszonya” születésének  107.  évfordulójára időzítették az alkotók az élet alapkérdéseit feszegető színdarab bemutatását. A másvilági tragikomédia alcímet viselő darab megtekintésére buzdítjuk még azokat is, akiket a „merre tartunk” – kérdése nem igen hoz lázba, és a depresszióba süllyedt főszereplő önmarcangolása sem késztet arra, hogy siessenek a Centrál Színházba jegyekért. Sikerült ugyanis izgalmassá, látványossá tennie az alkotóknak a komoly témát ; a zene, a tánc, a humor és az ötletes dramaturgiai megoldások élvezetes színpadi játékká emelték a művet. 

Jaross-Giorgi Viktoria formálta meg íróként, rendezőként, koreográfusként a darabot, Szepes Mária súlyos gondolatokat hordozó művei alapján, és ehhez kitűnő társakat talált. Szirtes Edina Mókust, aki amikor zenélni kezd „mintha áthangolná a frekvenciákat”- mondja róla a rendező.  Vagy a ragyogó humorérzékkel bíró főszereplőt, Almási Sándort, a feleség szerepében pedig Kakasy Dórát, a mesterében Nyakó Júliát. Nagyszerűek a táncosok is, szemet gyönyörködtető mozgással érzékeltetik - és festik alá  - az önmagával és környezetével vívódó ember lelki hullámzásait. 

A tánc, a zene, a kivetített képek totális színpadi produkcióvá teszik a darabot, amelynek témája az, hogy miként jut el az elkeseredett főhős hibáinak, tévedéseinek felismeréséig, végül az igaz út megleléséig. 
„Nem is gondoltam, hogy ezt a mély, komoly mondanivalójú írásokból készült művet ennyire látványos és élettel teli színpadi produkcióvá lehet tenni. Mindvégig jelen van a feszültség, de emellett a játékosság, a humor is. Izgatottan figyeljük az Almási Sándor által megformált Ember jellemfejlődését, vívódásait önmagával, a Mesterrel való találkozását és a feleségével való konfliktusait”- vélekedett Kakasy Dóra.  

A darab premierjén adták át a Szepes Mária díjat Vásáry Tamás karmesternek, Paulinyi Tamás írónak és Fürjes Katalin tanárnak. A premier bevételének 30 százalékát az alkotók Szepes Mária szellemében adományként felajánlották, azt a Bethesda Gyermekkórház Égési Centruma kapja meg.  

A decemberi bemutató után legközelebb január 30-án, majd minden hónapban egy-két alkalommal műsorra tűzik a Merre tartasz, Ember? című  előadást a Centrál Színház Kisszínpadán. 
----------------------------------------------------------------
SZEREPLŐK   

FÉRFI                                    Almási Sándor
MESTER                                 Nyakó Júlia
FELESÉG                                Kakasy Dóra
IDŐS KORÚ FÉRFI(zongorista)  Gyarmati István
AMARUSAJA (zenész – énekes) Szirtes Edina Mókus
DÉMON 1. TÁNCOS LÁNY         Szuhánszki Gréta / Szamosi Judit
DÉMON 2. TÁNCOS FIÚ          Ungi Krisztián / Fülöp László

ALKOTÓK:

DRAMATURG                      Lőrinczy Attila
JELMEZ – DÍSZLET              Daróczi Sándor
ZENESZERZŐK                    Szirtes Edina Mókus/Kunert Péter
VIDEÓ                                Karcis Gábor
RENDEZŐ ASSZISZTENS       Doma Petra

ÍRÓ-RENDEZŐ-KOREOGRÁFUS    Jaross-Giorgi Viktória


 

 
PREMIERPRESS