MOLNÁR FERENC: LILIOM - THÁLIA SZÍNHÁZ

Ringlisspilre szálltak a Thália színház művészei az újabb bemutató, Molnár Ferenc Liliom c. darabjának stílszerű sajtótájékoztatója alkalmából. A színház június 14-én mutatja be - Udvaros Dorottya szavait idézve - „csodálatos szereposztásban, a szerzőhöz és a színházhoz méltó előadásban” ezt a darabot.

Udvaros, aki Molnár Ferenc darabot még sose játszott, elmondta, hogy számára kihívást a sokféle Liliom-előadással való összevetés jelentett, az, hogy a mai korban „milyen átéléssel, miként szólaltatható meg ez a romantikus darab”.

Liliom szerepét Csányi Sándor játssza, aki a városligeti környezetben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Főiskolán és a Krétakörben már több Liliom-szerepben, a Ficsúrt, a rendőrt vagy Liliomot játszva lépett fel. Szerinte a hintáslegény és a cselédlány szerelme a világirodalom egyik legszebb története. - Öröm eljátszani a hintáslegényt, aki erőszakosságával, szégyenérzetével együtt nagyon szeretetreméltó figura - mondta. 

Partnere Juli szerepében Schell Judit, aki főiskolás korában szintén sokat foglalkozott e művel. Ezúttal azonban, amikor ráosztották a szerepet, megijedt, arra gondolt, hogy támadási felületet adhat az, hogy a 18 éves Jutkát 41 évesen játssza el, lesznek esetleg olyanok, akik azt gondolják, „ilyen fiatalnak képzeli magát”. Végül rájött arra, hogy – mint mondta – „Juli személyisége kortalan, sőt tartása, méltósága olyan, hogy ez a mai 18 évesek körében ritkán lelhető fel. Végül akkor nyugodott meg igazán, amikor Molnár Piroska dicsérte a szereposztást, jó választásnak tartotta azt.

A tragikus végű szerelmi történetet Molnár Ferenc 1909-ben egy meséből szerezte, amit vasárnapi tárcák helyett kezdett el írni a Pesti Napló szerkesztőségében. Az altató mese című írásban Molnár így fogalmazott: "Ez a mese arra való, hogy özvegyasszonyok altassák el vele kisgyermekeiket, vagy jó gyerekek altassák el vele öreg és fáradt szüleiket. A mesét szép csöndben, folyékonyan kell mondani, az elejét élénken, mintha igaz volna. A végét pedig már lassabban és halkan, hogy mire vége szakad, aludjék el az, akinek mesélték". Molnár meséjéből végül színmű lett, „külvárosi legenda 7 képben”, Liliom élete és reménytelen halála pedig bevonult a magyar drámairodalom legszebb történetei közé.

Szereplők: 
Liliom: Csányi Sándor
Juli: Schell Judit
Muskátné: Udvaros Dorottya m.v.
Hollunderné, fogalmazó: Molnár Piroska
Mari: Fodor Annamária
Ficsúr: Vida Péter
Húgó: Pindroch Csaba
Égi rendőr, budai rendőr: Hunyadkürti István
Kapitány, Kádár István, esztergályos: Molnár Gusztáv m.v.
Berkovics, Linzzmann, dr. Reich: Mózes András
Lujza: Bánovits Vivianne

dramaturg: Ari-Nagy Barbara
díszlettervező: Horesnyi Balázs
jelmeztervező: Pilinyi Márta
rendező: Béres AttilaUdvaros Dorottya, Csányi Sándor és Schell Judit a ringlispilen
 

 
PREMIERPRESS