NEMZETI VEGYESBOLT- KOMA BÁZIS


 A Nemzeti Vegyesbolt c. előadásával lép ígéretesnek tűnő új korszakába a KOMA Bázis, a pestújhelyi helyszínű, magát függetlennek minősítő színház. Ígéretesnek azért minősíthető az új korszak, mert az év elején bemutatott Nemzeti Vegyesbolt indulatokat kelt, sokakat minden bizonnyal vitára, ellenvéleményre késztet. Márpedig a KOMA Bázis szándéka, hogy „közösségi színházzá” váljék, hogy valamilyen formában megmozgassa lakókörnyezetét, részt vegyen a szűkebb és tágabb közösség, a XV. kerület életében.
Mint ahogyan Pintér Zsanett a társulat sajtósa elmondta, a Koma Bázisnak újabban már nincs állandó színészgárdája, és a megmaradt állami és önkormányzati támogatás a kerületben élőkkel való szorosabb együttgondolkodásra készteti a színház irányítóit. Első lépésként a közösségi videózást akarják megvalósítani, segíteni technikai, szociológusi háttérrel a lakótelepi fiatalokat – majd később a nyugdíjasokat, a gyerekeiket egyedül nevelő anyákat - hogy videókban fejezzék ki gondolataikat. - Ezt a munkát támogatja az önkormányzat, és a videókat bemutatjuk majd a döntéshozóknak, hogy lássák, milyen gondjai vannak az embereknek – meséli Pintér Zsanett, hozzátéve: az idő ad majd választ a kérdésre, hogy miként őrizhető meg a társulat függetlensége. A KOMA Bázisnak 2014 végéig van működési engedélye a jelenlegi helyszínén.
Izgalmas vállalkozás lehetne, ha a társulat szembesítené a Nemzeti Vegyesbolt c. darabját a kerületben élőkkel. Ez a Kevin Smith amerikai rendező 1994-ben forgatott kultuszfilmjének ötletéből kiinduló darab ugyanis kallódó, döntésképtelen, a sorsukat irányítani nem tudó vagy nem akaró fiatalokat mutat be, a mai magyar valóság keretei közé illesztve a történetet. Az alkotók megőrizték a történet alaphelyzetét, azt, hogy a mai világból már kiszoruló videotéka és egy kis vegyesbolt két alkalmazottja mit kezd, vagy inkább mit nem tud kezdeni a sorsával; bizonytalan a jövőjét és a szerelmi kapcsolatait érintően is. Dante, a főhős két barátnője között ingadozik, boltos társa, Oszi pedig hozzá vonzódik. Ezzel az alaphelyzettel, a szerelmi sokszöggel társította az együttes a mai valóságból vett groteszk kerettörténetet, a videotéka Nemzeti Dohánybolttá történő átalakításának eseményeit, a fogyasztói felügyelő meg a Nemzeti Dohánybolt Zrt. képviselőjének nevetségesen bántó fellépéseit.
Bizonytalan átalakuláson kénytelen átmenni az idejétmúlt videotéka, viszont tehetetlenül sodródnak az átalakulás véghezvivői. Tanulságos és izgalmas színdarab született ebből, nagyon szabadszájú, trágár nyelvezettel előadva, 18 éven felülieknek, és nemcsak dohányosoknak ajánlva.


 
Alkotók:
Rendező: Dömötör Tamás
Színész:
Dante - Hajmási Dávid
Oszi - Domokos Zsolt
Sára - Pallagi Melitta
Kristóf - Jaskó Bálint
Veronika - Szvetnyik Kata
Dzsenifer - Tolnai Hella
Mária & Rendőr - Érsek Obádovics Mercédesz
Tíbor & Rendőr - Mohácsi Norbert, Zrínyi Gál Vince
Drogos gyerek - Piti Emőke
Vevő - Felhőfi-Kiss László
Próbavásárló - Mervel Miklós
Díszlet: Szili Péter
Jelmez: Makány Márta
Zene: Bagais Ádám
Dalszöveg szerző: Horváth Bence
Fény: Mervel Miklós
Asszisztens: Anka Kristóf
Produkciós vezető: Móricz Fruzsina
Rendező munkatársa: Meggyes Krisztina


Elérhetőség:
http://www.komabazis.hu

 

 
PREMIERPRESS