NEM FÉLÜNK A FARKASTÓL - CENTRÁL SZÍNHÁZ


Március 5-én mutatja be a Centrál Színház az amerikai drámairodalom klasszikusának, Edward Albee-nak legjobb darabját, amelyhez – a szerző szavaival élve – legalább két színészzseni kell. A Centrál Színház megtalálta őket: Básti Julit, aki már többször nemet mondott a szerepre.  De – mint nyilatkozta – a Rudolf Péterrel való közös szereplésnek nem tudott, és nem is akart ellenállni. Maradandót alkotnak az egymást - és a hozzájuk vendégségbe érkező fiatal házaspárt - végletekig pocskondiázó idősebb házaspár, Martha és George megszemélyesítésével. Schmied Zoltán és Ágoston Katalin játssza kiválóan a vendég házaspárt, Nicket és Honey-t.
 Albee a darab címére utalva egyszer megjegyezte, hogy a farkastól való félelem az illúzióktól mentes élettől való félelemre utal. Miközben a néző az első felvonás fergeteges riposztjait, egymás és a vendég házaspár szidalmazását, gúnyolását hallgatja, arra gondol, hogy illúziókat már egyik szereplő sem táplál;  a szeretet, a szerelem vagy egymás megbecsülése számukra ismeretlen érzések. 

A valamikor csak egy „jó beházasodásra” számító Martha szapulja a minden ambícióját elvesztő, „csődtömeg” George-ot, aki viszont gúnyt űz a karrierért bármilyen erkölcstelenségre hajlandó Nickből és az egyszerűcske Honey-ból. Páratlanul szellemesek a „háziúrherélő vagy a vendégveséző” odamondások, olyannyira, hogy a szereplők szinte minden, szikrázó gyűlölettel teli megjegyzése nevetésre készteti a nézőket. Ez Hamvai Kornél parádés fordításának is köszönhető. De csak az első felvonás az, amelyet szomorúsága ellenére végig nevetés kísér, mert a második felvonásban bekövetkezik a totális illúzióvesztés, a döbbent csenddel kísért drámai végkifejlet. 

Márciusban öt alkalommal is műsorra tűzi a színház ezt a különleges élményt nyújtó darabot. 

SZEREPLŐK:
 
Martha     Básti Juli

George Rudolf Péter

Nick         Schmied Zoltán

Honey Ágoston Katalin

 
Fordította: Hamvai Kornél
Világítás-tervező: Tim Mascall
Dramaturg: Baráthy György
Díszlettervező: Pallós Nelli
Jelmeztervező: Andó Ildikó
Szcenikus: Barkovics Zoltán
Súgó: Fodor Marianna
Rendezőasszisztens: Hajós Eszter
 
Rendező: Puskás Tamás


 

 
PREMIERPRESS