ORLAI PRODUKCIÓ - STEPHAN SACHS : VALÓDI HAMISÍTVÁNY


Maude Gutman, egy állásából elbocsátott pincérnő, aki lomizni szokott – ahogy mondja – „megütötte a kurva főnyereményt”, mivel egy használtruha-boltban 3 dollárért értékes festményt vett. Egy lepukkadt lakókocsiban él, ide érkezik az USA keleti partjáról, az elit New Yorkból a modern festészet szaktekintélye, Lionel Percy, hogy eldöntse, valódi-e a festmény.


Percy-nek nem kell sok idő a vizsgálódásra: első blickre kész a szakvéleménye, amit Maude „baromarcuskodásnak” tart és -  mint mondja – „New Yorkot pont lefossa.” Hernádi Judit parádézik a trágárul beszélő, szókimondó Maude szerepében, az ő ellenpontja a jól szituált, tudálékos, szaktudására rendkívül büszke műértő, akit a szintén remeklő Kern András alakít. 
 
Az a bizonyos 3 dolláros festmény a nő szerint Jackson Pollock alkotása, egy olyan festőé, akit sokan előszeretettel hamisítottak. Pollockról tudni kell, hogy a modern festészet egyik új irányzatának, az action painting-nek megteremtője volt.  Padlóra helyezte vásznát, amire rácsöpögtette, csurgatta az általa kidolgozott folyékony festéket, és különböző anyagokat, szőrt, homokot, üveget, stb vitt fel a képre. Az ilyen absztrakt művek vonzhatták a hamisítókat; maga a vígjáték is valós történetre épül.
 
Stephan Sachs amerikai szerző nagyon szórakoztató színdarabot írt a két végletes figura, a new yorki sznob és a túlparti munkanélküli élénk vitájáról, amely többről szól, mint egy festmény valódiságának megítélése. Az igazságról, az értékekről, a művészi alkotás lényegéről vitázik a két ember, arról, hogy a tudomány vagy inkább az érzelmek a mérvadók a műalkotások megítélésében. De lehet, hogy csak az számít, hogy hiszünk-e valamiben, hogy megszólal-e bennünk a hang.… „Sziporkázó ötletekkel teli okos darab” – írja a New York Times a színdarabról, amely világszerte sikert aratott.
 
A Belvárosi Színházban az április 13-i bemutató után a vígjáték április 14-én és 27-én, májusban 17-én látható.

                                                   (marton jános)

------------------------------------------------------------------------
 
SZEREPLŐK:

Hernádi Judit  -   Maude Gutman
Kern András    -   Lionel Percy

ALKOTÓK:

Fordító és dramaturg: Kovács Krisztina
Díszlet: Valló Péter
Jelmez asszisztens: Tóth Hajni
Plakát: Csáfordi László
Rendező munkatársa:  Kis-Kádi Judit
Művészeti vezető: Zöldi Gergely
Rendező:   Valló Péter
Producer:  Orlai Tibor
 

 
PREMIERPRESS