PÁRTERÁPIA - ORLAI PRODUKCIÓ


Megmozgatja mindenkinek a fantáziáját a Párterápia című darab, amelyet az Orlai Produkciós Iroda mutat be október 26-án. A fiatalokét, házasság előtt állókét azért, mert elgondolkodhatnak azon, mi várhat rájuk, mi pedig, a régóta házasságban élők rádöbbenhetünk arra: mi is így csináljuk.

Daniel Glattauer, az egyik legkedveltebb osztrák író vígjátékában egy 17 éve együtt élő pár vonultatja fel az utálat, a gyűlölködés teljes tárházát, persze úgy, hogy végeláthatatlan veszekedésük tele van szellemes riposzttal, vicces fordulattal, mosolyt fakasztó gúnyolódással. Bravúros színészi játék teszi még élvezetesebbé a három szereplős darabot: a hisztérikus, okos Joana szerepében Balla Eszter, az ironikus, nemtörődöm Valentin szerepében Debreczeny Csaba, és a köztük közvetíteni akaró, a még megmaradt kötelékeket feltárni igyekvő, a vita hevében önuralmát többször elvesztő pártanácsadó szerepében pedig Mészáros Máté alakít nagyot.


A pár mindkét tagja tapasztalt, szívósan küzdő, a vitában „összeszokott csapatot” alkot, amint kígyót, békát vág egymás fejéhez, provokálja a másikat, meghamisítja azt, amit a másik mond, de – nem is folytatom –, biztos mindenki ismeri, és olykor használja is ezeket a bevált módszereket.

Ugye, ismerősek a megjegyzések? „A férjem csak azt hallja meg, amit akar…,mert te senkit se hagysz szóhoz jutni. Igen, ő felelősségteljes, az irodában. Annyira felelősségteljes, hogy ebből otthonra már semmi nem marad.” És hogy az egymás fejéhez vágott megjegyzések palettája teljes legyen: felhozzák egymás szex kalandjait is. 

Hogy mindebből mi kerekedik ki, hogy kudarcot vall vagy sikerrel jár-e a terapeota, ezt nem áruljuk el. Annyit azért elmondhatunk, hogy csavaros fordulatot vesz a pártanácsadás.

Nem véletlen, hiszen Daniel Glattauer, aki maga is házas és két gyereke van, alaposan ismeri a párkapcsolatok dinamikáját. Erről, egy interneten ismerkedő párról szólt korábbi, a nálunk is sikert aratott darabja, a Gyógyír északi szélre. E téma továbbgondolása a Párterápia, amelyet a Szentendrei Teátrumban nyáron rendezett ősbemutató után a Belvárosi Színházban láthat a közönség az idén hét alkalommal is. 

                                                                                                                                                  (marton jános)

-------------------------------------------------
Szereplők:

Balla Eszter
Debreczeny Csaba
Mészáros Máté

Stáb:

Jelmez: Cselényi Nóra
Díszlet: Znamenák István/ Szalai József
Grafika: Csáfordi László
Világítási terv: Kehi Richárd
Rendező: Znamenák István
Producer: Orlai Tibor

 

 
PREMIERPRESS