PINCESZÍNHÁZ : JASMINA REZA - MŰVÉSZET


Egy jól menő bőrgyógyász, Serge 200 ezer frankot ad ki egy fehér festményért, amely „tört fehér alapon fehér harántcsíkozású”, vagyis semmit sem ábrázol. Marc szerint ez a festmény „nagy darab szar”, és az csak barátja sznobságát, felvágósságát bizonyítja. 

Ez az abszurd vita a kiindulópontja az emberi kapcsolatok nagyon is reálisan érzékeltető színdarabnak. Köztünk, családtagjaink, barátaink, munkatársaink között akár egy-egy meggondolatlanul kimondott szó, megjegyzés is lavinát indíthat el, mint az Yasmina Reza darabjában történik: az összetűzések még a nagyon régi kapcsolatokat is szétzilálhatják.A szerző jól ismert francia regény-és forgatókönyvíró, korábban színész is volt. Párizsban született, nagyon vegyes családból. Apja iráni zsidó mérnök, üzletember volt, akinek családja Moszkvából emigrált a bolsevik hatalomátvétel után, anyja pedig magyar zsidó hegedűművész. Reza 1995-ben bemutatott első színdarabja komoly hazai és nemzetközi sikert aratott, Párizsban a legjobb dráma Moliére-díját, Londonban a Laurence Olivier-díjat érdemelte ki, és Európa-szerte sok helyütt bemutatták, nálunk a Katona József színház is műsorára tűzte 1997-ben.

A kapcsolatok törékenységét, és azt ábrázolja a színdarab, hogy az indulatos viták, a megértés hiánya, mások véleményének semmibe vétele milyen súlyos következményekkel járhat. A barátok a legdurvább szavakkal becsmérlik egymást, önelégültnek, pöffeszkedőnek, nagyképűnek mondja Serge Marc-ot, utóbbi sznobnak tartja Serge-t, és mindketten alantasnak, szervilisnek, negédeskedőnek minősítik harmadik társukat.A bántó megjegyzések néha mosolyra is fakaszthatják a nézőt; amikor például Serge gyűlölködve beszél Marc feleségéről, Paularól, aki „olyan otrombán hessegette el magától a cigarettafüstöt”.  Az ilyen semmiségek is mély nyomokat hagyhatnak bennünk, sérthetnek, haragot válthatnak ki belőlünk, - ehhez egy 200 ezer rongyba kerülő festményt se kell vásárolnunk. 

A Pinceszínház a Café Budapest kortárs művészeti fesztivál keretében október 9-én mutatja be a Művészet c. darabot, amit októberben több alkalommal is műsorára tűz. 

-----------------------------------------------------------
ALKOTÓK:
Fordította: Bognár Róbert
Marc: Lux Ádám
Serge: Quintus Konrád
Yvan: Megyeri Zoltán

Díszlettervező: Horgas Péter
Jelmeztervező: Pogács Zsuzsa
Zeneszerző: Barabás Béla
Súgó-ügyelő: Pogács Zsuzsa
Rendezőasszisztens: Zakar Ági

Rendező: Pajer Róbert
 

 
PREMIERPRESS