PINCESZÍNHÁZ - HÁY JÁNOS :  A HERNER FERIKE FATERJA


Lehet-e alulmúlni azt a sivár életet, kilátástalanságot, amit Háy János Gézagyerek című darabjában ábrázolt? A Gézagyerek folytatását, A Herner Ferike faterja c. darabot a Pinceszínház évadnyitó előadásában mutatja be, Börcsök Enikő rendezésében.


Háy János A Herner Ferike faterja c. darabot másfél évtizeddel ezelőtt írta. A kérdésre, hogy mennyire aktuális ma ez a darab, Börcsök Enikő elmondta, hogy „azóta még mélyebbre süllyedtünk. Akkor még volt ez embereknek munkája, ma már csak közmunkások lehetnek. Nemrég voltam Zala megyében és a tévében láttam, hogy egy faluban mindenki közmunkás. Az iskolában a gyerekektől megkérdezték, mik akarnak lenni, és azt válaszolták, hogy ’munkások’. És a kérdésre, hogy milyen munkások, a válasz az volt: ’közmunkások’. Nem látnak maguk előtt más jövőt, nincs perspektíva előttük.”A Gézagyerek dolga egy kőfejtőben a szállítószalag nézése, a „kőnézés” volt, A Herner Ferike faterjában lapátjaikkal „árkot kaparászva” töltik idejüket a főhősök, hogy jogot szerezzenek az állami segélyre.  Mint mondják: ”elegük van a kurva unalmas árokkaparászásból”. Eközben a három közmunkás - a Gézagyerekben megismert Krekács Béla, Herda Pityu és Banda Lajos - éleslátással és szikrázó humorral moralizál az élet értelméről, a jövőről, ami „nincs is nekik”.  De a darab többi szereplője sem lát kiutat helyzetéből. A legmegrázóbb talán az, amint egy anya – a rendőrné  - fiának azt mondja, hogy „soha nem lesz másként, az ember csak azt várja, hogy legyen vége már”. 


Börcsök Enikő a Gézagyerekben az anya szerepét játszotta, A Herner Ferike faterjában rendezőként debütál. „A főiskolán és vidéken többször is rendeztem már, de csak fiatalokat. Ez az első kőszínházi rendezésem, ahol kész színészek a partnereim, és azért vállaltam a rendezést, mert fontosak számomra a visszajelzések, hogy a színészek miként fogadják az észrevételeimet”.  Amúgy – mint mondta - nem kíván rendezővé válni, és egyelőre nem is tervezi a Háy János- Trilógia harmadik darabjának, a Pityu bácsi fia c. darabnak a színrevitelét.

Nyilvános főpróba: 2018. szeptember 20. csütörtök 19.00 (félárú jegyek)
Bemutató: 2018. szeptember 21. péntek 19.00

Következő előadások:
szeptember 29. szombat 19.00
október 6. szombat 19.00
október 28. vasárnap 

                                                       (marton jános)

----------------------------------------------------------------------


SZEREPLŐK

Krekács Béla - Kaszás Gergő
Herda Pityu -   Borbiczki Ferenc
Banda Lajos -  Lázár Balázs
Papi Jóska -    Jánosi Ferenc
Rendőr -         Molnár Csaba
Rendőrné -      Búza Tímea
Ferike -           Gerő Soma / Tóth Viktor
Marika -          Juhász Réka
Krekácsné -    Tallián Mariann

ALKOTÓK

Díszlettervező: Tóth József
Jelmeztervező: Bozsik Ágnes
Zeneszerző:     Némedi Árpád
Súgó:              Fitos Réka
Ügyelő:           Bali V. Gergő
Rendezőasszisztens: Zakar Ági

RENDEZŐ:    BÖRCSÖK ENIKŐ


 

 
PREMIERPRESS