RÓZSAVÖLGYI SZALON : CYRIL GELY - DIPLOMÁCIA


PARANCSURALMI RENDSZERBEN KÜLSŐ KÉNYSZEREK HATÁROZZÁK MEG DÖNTÉSEINKET, VAGY VAN HALVÁNY REMÉNY AZ ÖNÁLLÓ KIÁLLÁSRA, AZ EMBERIES MAGATARTÁSRA - ERRŐL A DILEMMÁRÓL GONDOLKOZTATJA EL A NÉZŐT A RÓZSAVÖLGYI SZALON IZGALMAS BEMUTATÓJA, A DIPLOMÁCIA CÍMŰ PSZICHODRÁMA.

A háború végnapjaiban, 1944 augusztusában Hitler parancsára Dietrich von Choltitz tábornok aláaknáztatja Párizsban a Szajna hidjait, ami áradást idéz majd elő a városban, és ez másfél-két millió ember halálával jár, valamint a Louvre, a Notre Dame és a többi pótolhatatlan műemlék pusztulását idézi elő a tervek szerint. Egy óra van még a pusztítás bekövetkeztéig, amikor is Raoul Nordling svéd konzul bejutva a tábornok szállására az értelmetlen parancs megtagadására igyekszik rábírni a parancsnokot.


Kettejük csatározásáról, érveikről szól ez a krimi izgalmával vetekedő történelmi dráma, amelyet a főszereplők lelki 
állapotának változása tesz különösen feszültté. A tábornok (Sztarenki Pál alakításában) világháborút végigharcoló, 
parancsmegtagadást soha nem ismerő, kemény, parancsosztogató katona. Nehezen törik meg az érvek súlya alatt, látja be a pusztítás értelmetlenségét, - végül még emberi hangon is képes beszélni a svéd konzullal. Utóbbit Alföldi Róbert játssza, a reménnyel teli civilt, akinek a tábornokkal folytatott éles szópárbajában hol a remény fellángolását, hol a csalódást kell átélnie. Alföldi többnyire visszafogottan, nyugodtan érvel, de még humorizálni is képes a drámai helyzetben. Gúnyosan jegyzi meg például, ,,hogy ránézve  a piros korongokra, amelyek a térképen az aknák helyét jelzik, még az ízületi fájdalmai is kiújulnak.”

Mindkét főszereplő ragyogóan él a darab nyújtotta sokoldalú 
jellemábrázolás lehetőségével.


Létezik egy határ, amely felett már nem kötelező végrehajtani a parancsot – állítja a konzul. Hogy igaza van-e, vagyis megmenekül-e Párizs és mi lesz a sorsa a tábornoknak és családjának, az kiderül a darab végére.


Franciaországban 2011-ben mutatták be a francia író, Cyril Gely darabját, amelyet azután több mint tizenöt országban vittek színre. 2014-ben készült el a filmes változat, amely a legjobb filmes adaptáció díját nyerte el Franciaországban 2014-ben, 2015-ben pedig a Sanghaji filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv nagydíját. 

                                                     (marton jános)

--------------------------------------------------------------------


SZEREPLŐK:

Dietrich von Choltitz - Sztarenki Pál
Raoul Nordling - Alföldi Róbert
Helmut Mayer- Varga Ádám
Werner Ebernach - Sütő András
Hans Brensdorf- Bárdi Gergő


ALKOTÓK:
Fordító - Tótfalusi Ágnes
Díszlettervező - Enyvvári Péter
Jelmeztervező - Böhm Katalin
Rendező - Sztarenki Pál

A Diplomácia egy felvonásos, nagyjából 70 percig tartó darab. Az október 30-i bemutató után a következő időpontokban látható a Rózsavölgyi Szalonban:

október 31. 19:30
november 1. 16:00
november 1. 19:00
november 2. 16:00
november 21. 18:00
november 21. 21:00
november 25. 18:00
november 25. 21:00
december 2. 18:00
december 2. 21:00
december 5. 18:00
december 5. 21:00
december 9. 18:00
december 9. 21:00


 

 
PREMIERPRESS