RÓZSAVÖLGYI SZALON - IBSEN: ROSMERSHOLM


A nagyszínpadi Ibsen- drámák hangulatát varázsolta a Rózsavölgyi Szalonba Fesztbaum Béla, aki a szalon legújabb bemutatójának, a Rosmersholm című drámának rendezője és egyik szereplője. Mintha csak mai társadalmi, erkölcsi dilemmákkal szembesülne a néző: vészterhes idők járnak, az eszmék kifordultak magukból, terjednek a radikális, felforgató gondolatok. Mit tehet ilyenkor egy jó szándékú ember?


Ilyen időkben dönt úgy az ősi családi birtok, Rosmersholm ura, hogy szakít ősei eszméivel, hátat fordít az egyház szolgálatának, és az „igazi demokrácia megteremtésének” szenteli magát. Mint mondja: „azokkal tartok, akik szabadságot akarnak. Én nem csatlakozom egyik harcoló félhez sem. Meg fogom próbálni minden oldalról magam köré gyűjteni az embereket. Ennek a célnak akarom szentelni az egész életemet, hogy megteremtsem ebben az országban az igazi demokráciát.”

Aligha árulunk el titkot, Ibsen- dráma lévén, hogy ez a jobbító, a lelkek felszabadításának szándéka kudarcba fullad. Nemcsak azért, mert a Rosmersholm birtokot a „rend és a fegyelem”, a hagyományos értékek jelképének tekinti mindenki, és szembefordul az ősi értékek megtagadójával, hanem mert Johannes Rosmert gúzsba köti a múlt, az akkor elkövetett bűn is. 

„Ibsen 1886-ban írta a darabját. Néhány évvel korábban Norvégia nagyon hasonló közéleti viszonyokat élt át, mint ami most bennünket is foglalkoztat Magyarországon. A választást a múlt és a jövő között. Ibsen akkor Rómában élt, a Rosmersholm megírása előtt hazalátogatott, és szembesült a kisszerű harcokkal, azzal a küzdelemmel, amely a múlt és a még kialakulatlan jövőkép között van. A darab szereplői is a választások és választhatóságok dilemmái között őrlődnek. És egyszer csak váratlanul, de kíméletlenül feltör valami a múltból, ami nincs elrendezve….Arról is szól a Rosmersholm: ha az egyén nem tudja megoldani a privát dolgait, a társadalmi szerepe többnyire pótszer lesz, a közéletbe is csak szólamokat visz, és az olyan tévútra vezetheti, amellyel komoly károkat okoz másoknak is. Újra kell gondolnunk magunkat, de úgy nem lehet, hogy nincsenek letisztázva a dolgaink. A bűnök és a bűntudatok drámája is a Rosmersholm” – vélekedett Fesztbaum Béla.

                                                              (marton jános)
----------------------------------------------------------------------
SZEREPLŐK:

Johannes Rosmer: Fesztbaum Béla
Rebekka West:      Láng Annamária
Kroll rektor :         Gyabronka József
Ulrik Brendel:        Lukáts Andor
Peder Mortensgard: Zrinyi Gál Vince
Házvezetőnő:         Kútvölgyi Erzsébet

ALKOTÓK: 

Díszlettervező:    Enyvvári Péter
Dramaturg:        Deres Péter
Fordító:             Kúnos László
Szövegkönyv:     Deres Péter, Fesztbaum Béla
Rendező:           Fesztbaum Béla

A dráma az április 5-i bemutató után áprilisban 8-án, 14-én, 15-én, illetve május 7-én, 9-én és 10-én szerepel a Rózsavölgyi Szalon műsorán.

 

 
PREMIERPRESS