RADNÓTI SZÍNHÁZ: HAROLD PINTER - A GONDNOK


Az átépítések miatt hat helyszínen játszó Radnóti Színház a jelek szerint az idény egyik legfontosabb bemutatójának szánja Harold Pinter Nobel-díjas író remekét, a Gondnok című abszurd színdarabot.


Az Alföldi Róbert rendezte - és három kitűnő karakterszínésznek lehetőséget adó - kamaradrámát közel tucatnyi alkalommal láthatja a közeljövőben a Radnótiban a közönség.

A három személy – Alföldí szóhasználatában „ véglény”  - változó viszonyát mutatja be a darab: Micknek, (Pál András alakítja) van egy romos háza, és  testvérének, Astonnak (e szerepben László Zsolt) ad otthont. A jószándékú Aston befogad egy hajléktalant, Davist ( Schneider Zoltán alakítja), akit a ház gondnokául akarnak megtenni. Hármójuk között a  konfliktusok ezzel kezdődnek, változnak köztük a barátságok, becsapják, megfenyegetik egymást, áskálódnak egymásra , úgy viselkednek mint az „átlagemberek”.
 
Mindezt színesíti a rengeteg komikus jelenet, amiknek Alföldi tág teret ad: kihasználja hármójuk furcsaságából – Davis faji előítéleteiből, bárgyúságából, Mick irreális álmodozásaiból és a rögeszmés Aston viselkedéséből adódó helyzet - és jellemkomikumokat. Nem mellékes a hajléktalan Davies erőteljes és nevetséges fajgyűlölete sem. Szerinte a szomszédban lakó pakisztániak arab fekák, továbbá elvárná, hogy „igazi angolok szolgáljanak fel a kínai vendéglőkben”.

Nagy sikerrel kecsegtet nálunk is, akárcsak a világ vezető színházaiban a végig rendkívül szórakoztató Harold Pinter- darab, amely a szerző legtöbbet játszott, legismertebb műve. 

                                          (marton jános)
-----------------------------------------------------------


ALKOTÓK:

FORDÍTOTTA: TOTTH BENEDEK

DAVIES SCHNEIDER ZOLTÁN
ASTON   LÁSZLÓ ZSOLT
MICK      PÁL ANDRÁS

Díszlet-jelmez: Kálmán Eszter
Világítás: Vida Zoltán
Zene: Födő Sándor
Ügyelő: Kónya József
A rendező munkatársa: Hatvani Monika
Rendező: ALFÖLDI RÓBERT

Bemutató előadás: Február 24,
További előadások:
Február 23,26,
Március 5,13,23,27,31
Április 2,6,13,17

Az előadást egy szünettel játsszák, és másfél óráig tart. 
 

 
PREMIERPRESS