RADNÓTI SZÍNHÁZ - SZÉKELY CSABA : 10


Tíz, többnyire nyomorúságos viszonyok között nevelkedett ember egybefonódó életét mutatja be Székely Csaba drámája, amelyben a szerző a tízparancsolat intelmeit szembesíti az emberek döntéseivel. A Radnóti színház mutatja be a színdarabot.


Mind a tízen megszegik valamelyik parancsolatot, de kérdés, bűnösöknek tekinthetők-e. Érzékeltetésül: „Ne csinálj magadnak faragott képet….”- így a második parancsolat. A fiú, akit egész életében gyűlölködő közeg vett körbe, a menekülést ebből csúnyának tartott külsejének megváltoztatásában, új „önkép” faragásában látja. Ez a fiú egyike a Remény-lakótelep végtelenül magányos lakóinak, akiknek élete véletlenül vagy sorsszerűen kapcsolódik egymáshoz. A reményvesztett fiúban feléled a társra találás reménye, amikor egy kurválkodásra kényszerített lánnyal találkozik, a lány életét azonban már nem lehet megmenteni. A telepiek „bűnözésből élnek, de istenfélők” – mondja a szerencsétlenül járt lány ebben a rendkívül izgalmas drámában. 


Váratlanul kapcsolódik egymáshoz a többiek nyomorúságos élete is, folyondárszerűen – úgy, ahogyan azt a tízparancsolat egyes törvényeit kísérő gregorián dallamok, Cári Tibor zeneszerzőnek a darab számára írt kórusműve sugallja.A kísérő, aláfestő zene mellett látványossá teszik a drámát a szélsőséges érzelmeket kifejező arcok közeli felvételei, a sokféle képernyős kijelző és a fényhatások is. Ezek az érdekes színpadi megoldások persze nem feledtethetik, hogy milyen nyomorúságos sorsokról mesél Székely Csaba új drámájában. A szerzőt nem véletlenül tartják sokan „Martin McDonagh magyar megfelelőjének”.
                                                                                                                                     (marton jános)

------------------------------------------------------------------------

SZEREPLŐK:

VILMÁNYI BENETT
PÁL ANDRÁS
MARTINOVICS DORINA
KOVÁTS ADÉL
MÁRFI MÁRK EH.
SODRÓ ELIZA
LOVAS ROZI
LÁSZLÓ ZSOLT
SCHNEIDER ZOLTÁN
TÓTH ILDIKÓ

Közreműködik: Rozs Tamás, Wágner-Puskás Péter

ALKOTÓK:

Zeneszerző: Cári Tibor
Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias
Díszlettervező: Bartha József
Videó: Ágoston Gábor, Valóczki Dániel
Világítás: Baumgartner Sándor
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Hatvani Monika

Rendező: SEBESTYÉN ABA

A darab bemutató előadása december 22-én lesz.

A további előadások:
December 21,22,28,30;
Január 8, 9,18, 19,28
Február 6,11,13,7


 

 
PREMIERPRESS