SPINOZA ZSIDÓ FESZTIVÁL - 


Budapest egy hónapon át a zsidó kultúra fővárosa

Budapest, amelynek zsidósága a közép-európai városok közül a legnagyobb, igazi európai unikumként egy hónapon át a zsidó kultúra fővárosává válik. Közvetlen a nyári zsidó fesztivál után szeptember 8-tól 23-ig, két héten át tart a 12. Spinoza fesztivál. E fesztivál különlegessége, hogy a látogatók egy időben és egy helyen élvezhetik a zsidó kultúra valamennyi műfaját, a színházat, filmet, kabarét, irodalmat, zenét, operát és a tudományt egyaránt.

Ízelítő a programokból: a decemberben elhunyt Bächer Iván szellemi hagyatékának állít emléket az ő zsidó kabaréja, a pesti kabaré hanyatlásáról és túléléséről szóló előadás. A szeptember 9-i kabaré egyik főszereplője Fesztbaum Béla. A színpadról száműzött dizőznek, a  Heltai és  Szép Ernő-dalok ünnepelt sztárjának, Sólyom Jankának élete elevenedik meg egy zenés darabban szeptember 16-án. A 70 éve történt események, a gettóba zártság idején
keserédes dalok is születtek; ezek a melódiák ma is üzennek nekünk Klein Judit  szeptember 20-i premierjén keresztül a Spinoza fesztiválján. 

Vári Éva Martin Sherman Rose című monodrámáját adja elő szeptember 11-én, Kulka János egy halálos kimenetelű levélváltás egyik szereplője a Címzett ismeretlen című levéldrámában, amelynek előadása szeptember 10-én lesz. Székhelyi József  Karinthy Frigyes szerepében látható a Kohn családról szóló színdarabban szeptember 13-án. Olyan személyiségek is megelevenednek a Spinoza színpadán, mint az amszterdami zsidó negyedben élt Rembrandt, továbbá Királyhegyi Pál vagy akár Spinoza maga.

A fesztiválon nagy hangsúlyt kapnak a dokumentfilmek. Többek között Szenes Hanna élete jelenik meg, Fejtő Ferenc mondja el,  „Hogyan mondd el fiadnak” az elmondandókat és Radnóti Miklós emlékének állít emléket a Rézbánya borban c. dokumentumfilm. 

A szemet – szívet nyitogató előadások is a fesztivál állandó műsorába tartoznak. Heller Ágnes a radikális gonoszról beszél, Ungvári Tamás azt fejtegeti, hogy van-e a zsidóságnak külön történelme, Balázs Gábor az Auschwitz utáni istenhitről tart előadást, Gábor György pedig a kánaáni honfoglalást taglalja. 

A fesztiválon továbbá klezmer-koncertek, irodalmi előadások és egyéb csemegék ’fogyaszthatók’. 

----------------------------------------------------------------------------------------

További információ és jegyek:  

Véner Orsolya művészeti titkártól 
spinozahaz@spinozahaz.hu
tel: 413 74 88 (14 és 18 óra között) 

Spinoza Színház
1074. Dob u. 15. www.spinoza.hu

----------------------------------------------------------------------------------------
RÉSZLETES PROGRAM:

Szeptember 8. hétfő 19 óra
Heller Ágnes estje
Holokauszt, a radikális gonosz
Beszélgetőpartner: Kardos András
Jegyár: 2000,- 


Szeptember 9. kedd 19 óra
Bächer Iván: Az én zsidó kabarém 
Politikai kabaré kuplékkal

Hogyan kell zsidó kabarét írni? - különösen ma! A pesti zsidóság és a pesti kabaré kapcsolata, mindkettő hanyatlása és mindkettő túlélése, korabeli kuplékkal és dalokkal. 

Szereplők:
Fesztbaum Béla
Eszes Fruzsina
Rácz Attila
Zongoránál: Ökrös Ottó

Jegyár: 3000,-


Szeptember 10. szerda 19 óra 
Címzett ismeretlen
Levéldráma
Írta: Kathrine Kressmann Taylor
Fordította: Kiss Marianne

Az 1938-ban írt amerikai dráma „csupán” egy levélváltás két barát között. E leveleket Los Angelesben, illetve Németországban írják 1932 -34 között. A két barát egyike Eisenstein, a német-zsidó amerikai képkereskedő, a másik meg egykori üzlettársa, Schulse, aki 1932-ben visszatér Németországba. A levélváltás megmutatja, miként zúz szét egy barátságot a XX. század legsötétebb időszaka. Eisenstein a leveleivel bizonyítja, hogy a náci Németországban egy levélváltás is halálos kimenetelű lehet. A dráma elénk tárja a nácizmus rafinált mechanizmusát. 

Szereplők:
Eisenstein – Kulka János
 Schulse – László Zsolt
Grisella – Pető Kata

Rendező Groó Diana
Producer: Naszódi Katalin

Jegyár: 3500,- 


Szeptember 11. csütörtök 19 óra
Rose
Monodráma

"Az ember egy hétig üldögél egy padon, nevet, sír, vitatkozik, és közben emlékezik a halottakra, és mindez arra való, hogy emlékeztessen bennünket: egyazon néphez és kultúrához tartozunk…’ 
Rose, az idős zsidó nő mondja el életét a kis ukrajnai falutól a koncentrációs táboron keresztül Palesztinán át egészen Amerikáig.

Írta: Martin Sherman
Fordította: Prekop Gabriella
Rendező: Ilan Eldad

Előadja: Vári Éva

Jegyár: 3500,-


Szeptember 12. péntek 19 óra
Humoros klezmer koncert
SabbathSong Klezmer Band

Az együttes tagjai: 

Bódi Mónika – hegedű, 
Csányi Sándor – tangóharmonika
Szabó Bálint – klarinét
Szentkirályi György – buzuki, gitár
Langer Zoltán – nagybőgő
Andrasics Szabolcs – dob 
Masa Tamás – trombita, furulya, ének
Masa Anita – ének

Jegyár: 
koncert: 3000,-
Koncert vacsorával: 7.500,-
Szeptember 13. szombat 15 (!) óra
Schwarcz Sándor Debrecenje 
Radó Gyula filmje

Portréfilm egy hosszú időt megélt öregemberről, a 96 éves korában 2007-ben elhunyt Schwarcz Sándorról. Schwarcz hét munkaszolgálatos behívó és öt koncentrációs tábor után – kétszer fordították vissza a gázkamra kapujából – megfogadta: Életben maradásom esetén gyűlölködés és bosszúérzés nélkül kívánok élni. Segíteni a gyengéken és a rászorultakon.
Ígéretét betartotta! Hatvankét éven át! Hittel, szenvedélyesen és szeretettel! 

Hogyan mondd el fiadnak….? -  film
Rendezte: Radó Gyula

Idézet a Talmudból és idézet a filmből. Hogyan mondod el az elmondhatatlant, hogy mi történt 1944-ben? Hogyan mondod el, mennyire kínoz a hiány, kiirtott embertársaid és azok meg nem született gyermekeinek hiánya? Fejtő Ferenc mondja el, hogyan mondd el…
Mindezt Szegeden, 2005-ben, Fejtő Ferenc kilencvenöt éves korában. 

Jegyár: 1000,- 


Szeptember 13. szombat 19 óra
Karinthy, a Frici
Színdarab

A darab a Kohn család története Karinthy Frigyesig és egyben korrajz is. Történetek Budapestről Berlinen át Stockholmig. Történetek Karinthy feleségéről, ’Európa legszebb zsidó nőjéről’, Böhm Arankáról, aki Auschwitzban végezte. 

Írta: Murányi Péter
Karinthy személyben: Székhelyi József 
Rendezte: Székhelyi József

Jegyár: 2500,- 


Szeptember 14. vasárnap 15 óra
’Én nem vagyok magyar?’

Zsolnai Júlia személyes vallomása létezésről, kettős identitásról. Minderről fájdalommal, lírával és humorral beszél a magyar irodalom legjelesebb íróinak segítségével Adytól Karinthy Frigyesig, Örkénytől Esterházyig. 

Közreműködik: Győrffy Gergely hegedűművész
Szerkesztette-rendezte: Zsolnai Gábor

Előadja: Zsolnai Júlia

Jegyár: 2500,- 


Szeptember 14. vasárnap 19 óra
Istenhit Auschwitz után? 

Ki ne tette volna fel a kérdést: hogyan lehet hinni Istenben, ha „megengedte” a holokauszt megtörténtét? Az előadás e kérdés három aspektusát vizsgálja: 1. A zsidó történelemben valóban egyedi esemény-e  a soá? 2. Milyen válaszokat adott a zsidó teológia arra a kérdésre, hogy hol volt Isten a holokausztban? 3. Hitt-e valóban Istenben az, aki a soá után elvesztette a hitét, és hisz-e az, aki épp a soá miatt talál rá a hitre?

Előadó: 
Balázs Gábor eszmetörténész

Jegyár: 2000,- 


Szeptember 15. hétfő 19 óra
Én, Királyhegyi!  - kabaré

„Ami sürgős, az ráér!”. Ez Királyhegyi legendás mondásainak egyike.
Az 1900-ban született Királyhegyi Pál sok minden csinált, de elsősorban humorista volt 18 éves korától kezdve évtizedekig élt Amerikában, Hollywoodban forgatókönyvíró lett. Onnan aztán 1941-ben lóhalálában hazasietett, hogy „még elérje az utolsó auschwitzi gyorsot.”Elérte! Deportálták. Hazajött. Humorizált. Kitelepítették. Megint hazajött, 
és 1981-ben bekövetkezett halálig mindezeken humorizált. 

Írta: Kalmár Tibor

Szereplők:
Királyhegyi Pál: Székhelyi József
A partner: Kalmár Tibor
Lányok, asszonyok: Nyerges Zsuzsa
Több szerepben: Beregi Péter
 
Jegyár: 3000,- 
Szeptember 16. kedd 19 óra
Ki volt Sólyom Janka? 
Letiltott dizőz, betiltott szerzők

Ki emlékszik ma Sólyom Janka dizőz-színésznőre, kora körülrajongott sztárjára? Ugye senki? Pedig egykor a legnagyobb költők, Heltai, Szép Ernő, Radnóti és a többiek megzenésített verseit énekelte bombasikerrel. Később a zsidótörvények miatt nem léphetett már fel nagy színpadon esténként, legfeljebb délután, a Gerbeaud-ban énekelhetett.

És mi lett vele azután? Kivel volt kapcsolata és kivel nem? Ő volt-e valóban József Attila titkos szeretője? Nyomozzunk!

Szereplők:

Az ifjú rajongó: Hajdú László
A dizőz: Molnár Gyöngyi

Zeneszerző és zongorista: Nyitrai László
Rendező: Czeizel Gábor

Jegyár: 2500,- 


Szeptember 17. szerda 19 óra
Spinoza és Rembrandt
Zenés játék

Spinoza és Rembrandt, a 17. századi Amszterdam két nagy alakja, ugyanazon a téren lakott. Rembrandt az érzelmek, Spinoza az értelem embere.  Ugyanazon a napon mindkettőjükkel megrázó esemény történik: Spinozát kitagadják az amszterdami zsidó közösségből, Rembrandt ellen pedig csődeljárást indítanak. Mindkét esemény mögött olyan konfliktusok húzódnak meg, amelyekből ma is tanulhatunk.. Vajon ki az úr a házban? A hűvös ész vagy a forró érzelem?

Szövegkönyv: Ann Silberberg – Sándor Anna
Zene: Henk Nieland

Rembrandt: Hábetler András - bariton
Spinoza: Derzsi György - tenor
Hendrikje: Herczenik Anna - szoprán

Zenei vezető: Cser Ádám
Rendező: Czeizel Gábor

Jegyár: 3000,- 
Szeptember 18. csütörtök 19 óra
Ungvári Tamás estje

Van-e a zsidóknak külön történelme? 

Jegyár: 2000,- 


Szeptember 19. péntek 19 óra
Rosh Hashana Klezmer Koncert
David Klezmer Quintet és Klein Judit

Az együttes zenéjében a tradicionális zsidó zene és a 21. század zenei stílusa ötvöződik, s mindez humorba csomagolva.

A Quintet tagjai:
Dávid József – klarinét
Kerek István –hegedű, brácsa
Rózsa István – tuba, trombita
Árkosi Péter – ütőhangszerek
Huszár Mihály – harmonika
Klein Judit – ének 

Jegyár: 
koncert: 3000,-
Koncert vacsorával: 7.500,-


Szeptember 20. szombat 15 (!)óra
Rézbánya Borban - film
Radnóti Miklós emlékére

Dokumentumfilm a szerbiai Bor rézbányáiba hurcolt mintegy 6000  magyar zsidó sorsáról, életéről, haláláról (Radnóti Miklós egy volt a hatezer közül). Radó Gyula filméjben hét bori munkaszolgálatos mondja el élete történetét. 

Jegyár: 1000,- 


Szeptember 20. szombat 19 óra
Gettó-melódiák

Élet és halál. Szüntelen remény és végtelen magány.
Éltek ott hősök, emberek, árvák. 70 éve történt, de ma is üzennek a gettóból - hangok, életek, sorsok, keserédes melódiák.
Jiddis dalok és sanzonok a gettóból. 
Közreműködnek:
Klein Judit - ének
Nagy Péter - klarinét
Neumark Zoltán – zongora

Jegyár: 2500,- 


Szeptember 21. vasárnap 15 óra
Légüres térben (53 perc)
Dokumentumfilm Nemes Lászlóról 
rendező-operatőr: Solymos Tamás

"Nemes László légüres tere Kertész Imre sorstalansága".

Az idén 94. születésnapját ünneplő Nemes László író-műfordító a XX. század politikai útveszői közt légüres térbe került. A trianoni békeszerződés előtti héten születik, a numerus clausus miatt emigrál, Haifában kezdi egyetemi tanulmányait, majd harcol az angol hadseregben Egyiptomban, Libanonban és Szíriában.  Ír 24 könyvet, lefordít számos könyvet (pl. Eric Knight Légy hű magadhoz). Mindvégig felemeli szavát a faji megkülönböztetés ellen, és kiáll az alapvető emberi jogok, a szabadság és az önrendelkezés mellett. Még akkor is, amikor visszatérve Magyarországra, a hazai propagandaosztály merőben más magatartást várna el tőle...

Jegyár: 1000,- 


Szeptember 21. vasárnap 19 óra
Szenes Hanna -  Anikó 
Dokumentumfilm

Írta: Dénes Gábor
Zene: Róth Péter
Vágó: Ausch István, Mona Péter
Fényképezte és rendezte: Dénes Gábor
Dega filmstúdió

Hanna, Izrael állam nemzeti hőse ma már mítosz. Sorsa tisztességes országokban tananyag.  De talán kevesen tudják róla, hogy Szenes Anikó néven, Budapesten született.  Elegáns budai környezetben nevelkedett, polgári jólétben élt, amíg a zsidótörvények hatására megváltozott az élete. Palesztinába ment, mezőgazdaságot tanult, majd egy újonnan alakult kibucban dolgozott. Onnan bekerült az angol hadsereg különleges, titkos osztagába,. azzal a céllal, hogy Magyarországról segítse az angol repülősöket és értesse meg a magyar zsidókkal, mi vár rájuk, ha nem tesznek semmit önmagukért. A küldetés nem sikerült. A magyar határ átlépése után elfogták, megkínozták, halálra ítélték, majd agyonlőtték. Írói munkásságát csak halála után fedezték fel. 

Jegyár: 1000,- Ft


Szeptember 22. hétfő 19 óra
Rose - monodráma
lásd: szeptember 8. 


Szeptember 23. kedd 19 óra
Talmud, Tóra és a többiek
Értelmiségi analfabétáknak

Mit tudott, mit gondolt az emberiség a bibliai időkben magáról? Milyen biológiai, pszichológiai ismeretei voltak? Milyen érzelmek uralták? Lehet-e életstratégiát kovácsolni a Tórából? Életfilozófiánk összeállításában segít-e a zsidó Biblia? Séta a héber Biblia körül. 
Mai témánk: 
Honfoglalás Kánaánban
Amikor Joshua megállítja a napot

Bibliai túravezetőnk: Gábor György
Az analfabéta: Sándor Anna

Jegyár: 2000,-
 

 
PREMIERPRESS