SPIRIT SZÍNHÁZ: GED MARLON -EGY EGYSZERŰ SZEMÖLDÖKRÁNCOLÁS


Mit kell belelátnia egy piros hokedlibe Claude-nak, a színésznek? – A rendező, Renée szerint egy szexis, 174 centis táncosnőt, akinek ráadásul zöld szeme van. Ilyen, és ehhez hasonló gondolatok sorjáznak a Spirit színház újonnan bemutatott vígjátékában, az „Egy egyszerű szemöldökráncolás” c. darabban. 


 Ged Maldon ismert francia szerző színházi világot parodizáló „stílusgyakorlatában” Dominique, a szerző rendre kihúzza, átírja saját szövegét, amit Renée igyekszik tudálékosan értelmezni, még ha az értelmetlen is, és új ötletekkel jobbítani azt.  Claude pedig szeretne azonosulni a tőle idegen szereppel, de sehogy se megy: Claude helyett inkább Christophe szeretne lenni…

 
Egy előadásra készülnek hárman, és próbáikat Hegyi Barbara, Telekes Péter és Varjú Kálmán ezt a világot jól ismerve, színesen, jókedvűen bolondozva jeleníti meg, a közönség pedig önfeledten kacagva kíséri végig a színházcsináló jeleneteket. Hogy mit élveznek a nézők? Hát, az egyszerű szemöldökráncolásokat, a nevetséges beállásokat, vagyis lényegében a nagy semmit. Mert bár Renée rendezői feladatának megfelelően maradandót „hiteles, távlatokat nyújtó” darabot szeretne alkotni, de ebből semmi sem lesz, hiszen ennek az abszurd játéknak nincsen mondandója.
 
Ged Marlon érdeme, hogy mulatságos, váratlan jelenetekkel úgy képes bemutatni egy színdarab elkészültét, hogy a darabnak nincs semmi értelme. A poén pedig az, hogy Claude végül az értelmetlen darab helyett, egy másik, szintén értelmetlen változattal lepi meg partnereit. A közönség vastapssal jutalmazza a stílusgyakorlatot, amit - el ne felejtsük -, időnként macskanyávogás is kísér a háttérből. 

A Spirit színházban a március 31-i bemutató után áprilisban 9-én, 11-én és 17-én látható az Egy egyszerű szemöldökráncolás.

                                                  (marton jános)
------------------------------------------------------------------------

Szereplők:

Renée, rendező Hegyi Barbara

Dominique, szerző Telekes Péter

Claude, színész Varju Kálmán

Fordította: Nemlaha György

Rendező: Czeizel Gábor
 

 
PREMIERPRESS