SPIRIT SZÍNHÁZ - EGON WOLFF: PAPÍRVIRÁGOK


Egy csavargó, aki segít egy középkorú nőnek hazavinni a bevásárló csomagját, először csak teát kér tőle, majd kétségbeejtő helyzetére hivatkozva a lakásában marad. A nő befogadja, mondván hogy a férfi „nem mehet el”, mert az utcán gyilkos csavargótársai várnak rá. Így indul a darab, amely két eltérő világ, életfelfogás ütközéséről, együttélésének képtelenségéről szól. 


Szalay Bence, akit a szélesebb közönség a Viszkis című film főszereplőjeként ismerhetett meg, a férfi, Roberto szerepében debütál a Spirit színház előadásában. Hitelesen alakítja a pszichopata fiatalembert, akinek kezében gyakran tűnik fel a darab során kés, olló vagy fűrész, a Papírvirágok azonban mégsem szokványos pszichotriller vagy horror, amely rendszerint egy idegen lakásába befogadott csavargó gyilkosságával zárul.

A Papírvirágok története ennél bonyolultabb. Az elvált, magányos és szeretetre vágyó nő, akit Perjési Hilda alakít, egyre jobban megkedveli a férfit, kiszolgálja őt, és végül beletörődik abba, hogy ne csak a lakását, de az egyéniségét is teljesen átformálja, uralma alá hajtsa. A férfi képtelen a nő érzelmeinek viszonzására, nem tudja áttörni a szegénységéből, nincstelenségéből fakadó falakat.

A szerző, Egon Wolff, német bevándorlók gyerekeként került Chilébe, és ezzel a darabjával vált Latin-Amerika egyik legismertebb drámaírójává. Világszerte játszott több művének is hasonló a témája, az eltérő társadalmi, szociális és létfeltételek között élő, eltérő nemzedékhez tartozó emberek együttélését, konfliktusait ábrázolja. 

A Papírvirágok az április 25-i bemutató 27-én, május 5-én, majd augusztusban 9-én és 10-én szerepel a Spirit színház programján. Mint azt Perjés János igazgató a Papírvirágok bemutatója előtt elmondta, május 10-én a Spirit színház a Veszedelmes viszonyok c. darabbal készül újabb bemutatóra, és mint az egyetlen nyáron is folyamatosan működő színház, négy előadásból álló nyári programsorozatot indít.

                                                   (marton jános)
-------------------------------------------------------------

SZEREPLŐK:

Eva:Perjési Hilda

Roberto:Szalay Bence

ALKOTÓK:

Író: Egon Wolff
Díszlet-jelmeztervező: Szitás Bernadett
Rendező: Sztárek Andrea

 

 
PREMIERPRESS