STUDIÓ K - ÍTÉL A NÉP


Népbírák, nem jogvégzett emberek ítélkeztek a világháború után a háborús – és népellenes bűntettekben, döntöttek 
élet-halál kérdésében. Ítéletet hoztak többek a harmincas, negyvenes évek „színészkirálya”, Kiss Ferenc felett is. A 
Zeneakadémia nagytermében lefolytatott perről szól a Studió K idei évi utolsó bemutatója, az Ítél a nép című dokurevű.


Kiss Ferenc a Horthy-korszak szinte valamennyi színházi intézményében vezető pozíciót szerzett, kiszolgálta a Szálasi- rezsimet, és 1939-tól az elnöke lett annak a színészkamarának, amelyet azért hozták létre, hogy végrehajtsa a szakma zsidótlanítását. Színészeket, rendezőket, kollégákat távolítottak el a pályáról az 1938. évi XV. törvénycikk értelmében. Kiss a szélsőséges eszmék meggyőződéses híve, hirdetője volt, vallotta, hogy „a magyar színművészetet, a színházak művészi munkáját csakis az építő nemzetiszocializmus hathatja át.” A Stúdió K a Fővárosi Levéltár dokumentumai, újságcikkek és rádióközvetítések alapján jelenítette meg a népbírósági 
tárgyalást, készítette el a „dokurevűt”. Ez az furcsa műfaj arra utal, hogy énekkel, népdalokkal, stilizált mozdulatokkal „revűsítették” a darabot, amit még néha bohóckodással is színesítettek. Van helye az ilyen – amúgy 
életbevágó perekhez nem illő - megoldásoknak, hiszen a perben mai szemmel nézve nevetséges tanúvallomások is elhangzottak, például Kiss Ferenc öltöztetőjének szájából, és kemény ítéletek is születtek olyan „bűntettekért” mint az angol rádió hallgatása, vagy sokféle más tyúklopási ügyben. 


A furcsa megoldások része az is, hogy nő, Homonnai Katalin játssza el a robosztus testalkatú, a per idejére alaposan lefogyott Kiss Ferenc szerepét, amivel talán a népbírósági ítéletek általános jellegét akarták kihangsúlyozni.

A néző persze nemcsak e modern színpadi megoldások értelmén meditálhat, hanem a lényegen is: mérlegelheti a bűn súlyosságát és a „népítélet” jogosságát. Nehéz feladat előtt áll, hiszen több mint hét évtized telt el úgy, hogy nem történt meg a múlt feltárása, elmaradt a bizonyítékok, érvek szembesítése, megvitatása. Könnyebb helyzetben lehet a néző a morális kérdések megítélésekor, vagyis annak eldöntésekor, hogy vészterhes időkben mi a helyes emberi magatartás, hogy mivel jár az ordas eszmék hirdetése, a hatalom kiszolgálása.   

                                             (marton jános)

------------------------------------------------------------------

SZEREPLŐK:

Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nyakó Júlia, Sipos György, Spilák Lajos, Tabi Orsolya

ALKOTÓK

Élőzene: Darvas Kristóf / Benkő Dávid
Összeállította: Boronkay Soma, Fabacsovics Lili, Simányi Zsuzsanna
Konzulens: Kékesi Zoltán, Zombory Máté
Dramaturg: Boronkay Soma, Fabacsovics Lili
Jelmez: Pallagi Melitta
Díszlet: Bojti Erzsébet
Rendezőasszisztens: Vajdai Veronika
Rendező: Simányi Zsuzsanna

Az előadás egy felvonásos és kb. 60 percig tart.

Időpontok:
2018. november 16. (péntek) 19:30 – BEMUTATÓ
2018. november 18. (vasárnap) 19:30
2018. november 25. (vasárnap) 19:30
2018. december 1. (szombat) 19:30
2018. december 9.  (vasárnap) 19:30
2018. december 22. (szombat) 19:30

 

 
PREMIERPRESS